Srednjoškolci obilježili Međunarodni dan pismenosti

0

Učenici Srednjoškolskog centra „Pale“ performansom koji su sami osmislili obilježili su Međunarodni dan pismenosti i skrenuli pažnju stanovnicima na značaj čuvanja i njegovanja srpskog jezika i ćirilice.

Pomoćnik direktora u Srednjoškolskom centru „Pale“ Olivera Knežević rekla je danas novinarima da joj je drago da njihovi učenici osim redovnih aktivosti imaju vremena i za vannastavne aktivnosti.

„Ovo je dokaz da veliki značaj pridajemo očuvanju ćirilice kao tradicionalnog pisma, te očuvanju kulture i vjere“, navela je Kneževićeva, dodajući da je današnji performans saradnja više sekcija.

Prema njenim riječima, pisanje transparenata i letaka ideja je profesora i učenika dramsko-recitatorske sekcije, kojima su pomogli čalnovi likovne sekcije.

Kneževićeva je navela da se ćirilica na neki način može očuvati raznim projektima i aktivnostima osnovnih i srednjih škola, fakulteta i institucija.

Učenica ove škole Jelena Kovač rekla je da u dramsko-recitatorskoj sekciji organizuju brojne aktivnosti za zaštitu ćirilice i da im za to nisu potrebni posebni povodi.

„Ćirilica je srpsko primarno pismo, njome su pisali naši preci i isto tako treba da pišu i potomci. Ako bi nestala ćirilica, ugasila bi se i srpska kultura i srpstvo bi nestalo“, navela je Kovačeva.

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. septembra, s ciljem promovisanja važnosti učenja i pismenosti, ali i podizanja svijesti javnosti o problemu nepismenosti, koji još pogađa veliki dio svjetskog stanovništva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare