Srednjoškolci iz Barselosa posjetili Zvornik

0
Srednjoškolci iz Barselosa posjetili Zvornik

ZVORNIK – Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović primio je danas učenike i profesore iz portugalskog grada Barselosa koji su od 5. do 11. maja gosti učenicima i profesorima Srednjoškolskog centra /SŠC/ „Petar Kočić“.

Stevanović je izrazio zadovoljstvo zbog boravka učenika i profesora iz Portugalije u Zvorniku i uspostavljanja prijateljstava među učenicima.

„Naša srednja škola uspostavila je saradnju sa portugalskom školom i nekoliko dana su njihovi učenici smješteni kod naših. Nakon toga, naši učenici će otputovati kod njih i to je nešto što treba češće realizovati, tako da naša djeca vide kako se u drugim zemljama živi, uči, šta su nam razlike“, rekao je Stevanović.

On kaže da su zvornički učenici ovim posjetama stekli nove prijatelje i očekujem da ćemo i na nivou naša dva grada vrlo brzo uspostaviti i druge bogatije vidove saradnje.

Stevanović je napomenuo da su škole u Portugaliji opremljenije, ali da naš sistem školstva ne treba mijenjati, već ga treba usavršavati.

Direktor Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ Biljana Pisić podsjetila je da je saradnja sa Portugalcima počela prošle godine, zahvaljujući prijateljima iz škole „Srečko Kosovel“ iz Sežane u Sloveniji.

„Bili smo na studijskom putovanju u Barselosu i dogovorili saradnju među školama. Nakon toga imamo ovu šestodnevnu posjetu u okviru koje ćemo učenicima i profesorima iz Barselosa pokazati ne samo naš grad nego i regiju, dok će naši učenici ići u uzvratnu posjetu u oktobru“, rekla je Pisićeva.

Prema njenim riječima, ova saradnja je izuzetno značajna učenicima zvorničkog SŠC, a i gosti iz Portugalije kažu da su oduševljeni druženjem. Ona je dodala da su učenici imali nekoliko radionica u školi.

Koordinator projekta u okviru evropskih fondova „Erazmus plus“ i profesor u Srednjoj školi „Barselos“ Fernando Karvaljo rekao je da je veoma srećan što je posjetio Zvornik, kao i da se raduje nastavku saradnje sa zvorničkom srednjom školom.

„Moje iskustvo u Zvorniku je veoma lijepo, sličnog smo mentaliteta, ovdje su svi srdačni i gostoprimljivi, lijepo se provodimo. Ovog puta smo saradnju i posjetu počeli sa učenicima, a sljedeće godine pokušaćemo da dovedemo i porodice“, naveo je Karvaljo.

Portugalski učenici i njihovi profesori posjetili su i Vukov Tršić kod Loznice, te niz ustanova i preduzeća, a prisustvovali su u Srednjoškolskom centru praktičnoj nastavi iz kulinarstva na kojoj su učili kako se pripremaju različite vrste pita, uz obaveznu degustaciju.

Nakon prijema kod gradonačelnika Zvornika, učenici i profesori iz Portugalije razgledaće srednjovjekovnu tvrđavu Đurđev grad iznad Zvornika, te posjetiti Slikarsku radioncu „Paleta“ koju vodi akademski slikar Jovo Lalić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare