Sreću čine male stvari

0

SOKOLAC – Pedesetčetvorogodišnja Dara Kalajdžić Rundić po zanimanju je elektrotehničar i trenutno bez posla, a slobodno vrijeme provodi crtajući, praveći ukrasne predmete od papira i fotografišući u prirodi sve što joj zapne za oko.

Kada je ostala bez posla nakon prestanka rada pogona za proizvodnju gornjih dijelova obuće u Knežini, kod Sokoca, gdje živi sa porodicom, odlučila je da da oduška svom daru za otkrivanje lijepog, koji, kako kaže, od djetinjstva nosi u sebi.

„Svjesna sam da imam smisla za stvaranje nečeg lijepog i samo moje ime Dara kaže da je to dar od Boga, ali posebno volim sve to zabilježiti fotografijom“, priča ova neobična žena za Srnu.

Crta na papiru temperama, grafitnom olovkom, tušom i običnim bojicama.

Od više vrsta papira pravi ukrasne premete, korpce sa cvijećem i ukrase za rođendanska slavlja i, za sada, ne prodaje, već samo poklanja dragim osobama.

„Kada bih počela da zarađujem od ovog posla bojim se da bih ostala bez svog slobodnog vremena koje godinama provodim u prirodi, na livadi, uz planinske izvore i rječicu Kruševicu, u obližnjoj šumi u kojoj poznajem svaki kutak“, govori Dara.

NJena umjetnička duša otkrila je i čari fotografisanja u prirodi, koje joj, po ocjeni poznanika, ide od ruke. Slala je fotografije na nekoliko foto-konkursa, ali do sada nije imala sreće sa nagradama.

Boraveći često pod otvorenim nebom na planiskim proplancima u blizini porodične kuće, postala je ljubitelj i berač svih vrsta jestivih gljiva, pa navodi da se najbolje lisičarke nađu na području između Knežine i Han Pijeska, a najviše vrganja, smrčaka i reduša /đurđevki/ na obroncima planine Palež.

Kada je udajom 1985. godine iz Zenice došla u Knežinu, prihvatila je okruženje i kome se našla, ali je i ta priroda prihvatila nju.

„Svaki detalj u prirodi primijetim, poslednjih nekoliko godina to bilježim kamerom telefona i objavljujem na sajtovima sokolačkog Planinarskog društva `Glasinac` ili Turističke organizacije opštine Sokolac“, kaže Rundićeva.

Dara ističe da je srećna žena, supruga, majka i baka jer svoj dan popuni ljepotom koju samo priroda može čovjeku dati, te taj način uživanja preporučuje drugim ljudima, držeći se narodne poslovice da „sreću čine male stvari“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare