Srce okovano tugom

0

Predstavnici paljanske Boračke organizacije posjetili su povodom Dana boraca Odbrambeno-otaybinskog rata, majku dva poginula borca Danicu Rajić (97).

I danas jasno reda doživljaje i događaje iz gotovo punog vijeka dugog života, ali njena priča nekako uvijek počinje i završava sa tim nesrećnim 16. avgustom 1992. godine. – Izgubila sam toga dana sinove Budimira i Spasoja, ali i unuka, sunce moje, mog Predraga. Poginuli su na Nišićkoj visoravni boreći se za svoj narod, ime i čast kuće svoje – govori baka Danica.

U tim riječima nestaju njen glas i snaga, a kako i ne bi kada je, pričaju bakini bližnji, život ove starice za samo pet minuta tog nesrećnog događaja pretvoren u vječnu tugu.

Ratni vihor baki Danici je nepovratno okovao srce vječnom tugom, ali ova žena ima i pokazuje još mnogo ljubavi prema preživjelim potomcima, snahama i unucima, koje okuplja oko sebe i uči da uvijek budu ponosna, složna i čestita porodica.

– Lijepo je meni s njima, paze me, obilaze, slušaju… Meni više od toga i ne treba – zaključuje ova starica.

Ljudi iz Boračke organizacije koji su je posjetili, baš kao i još dvije porodice poginulih srpskih junaka, kažu da je to najmanje što mogu učiniti za ove majke.

– Lijepa riječ, mali poklon i skromna pomoć je nešto što ovim porodicama mnogo znači, a to je i naša obaveza prema saborcima, sinovima ovih majki. To je mali gest pažnje, naša briga i želja da im pokažemo da nisu sami i da njihovi najmiliji nisu i neće biti zaboravljeni – kaže predsjednik ovdašnje i prvi čovjek Predsjedništva Republičke boračke organizacije Mihajlo Parađina.

Stanovi

Danica poznu starost provodi u montažnoj kući u paljanskom naselju Obilićevo koju je dobila kroz program stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija stanovništva. Mihajlo Parađina kaže da će BORS pokušati da iznađe mogućnost da se porodicama poginulih boraca omogući povoljan otkup stanova.

– Ovo je montažni objekat koji se pokazao kao neadekvatan za ovdašnje klimatske uslove i mogućnost privatizacije stanova porodicama bi otvorila mogućnost da izvrše određene radove koji bi poboljšali uslove života – smatra Parađina.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare