Srce ima oblik Kosmeta

0
Humanitarna akcija darivanja krvi

FOČA – Apsolventi Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Vasilija Ostroškog u Foči pokrenuli su akciju dobrovoljnog darovanja krvi, koja će biti organizovana 28. juna – na Vidovdan, kada se navršava 629 godina od Kosovskog boja.

Akciju pod motom “Moje srce ima oblik Kosmeta” inicirali su apsolventi Zoran Lukić i Konstantin Samouković u namjeri da se humanošću podsjeti na slavne pretke i stradalni srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Darovanjem dragocjene tečnosti daruje se dio sebe, svjedočeći ljubav prema bližnjem svom, otadžbini i naciji, ističu inicijatori.

“Želja nam je da skupimo 629 dobrovoljnih davalaca, jer se upravo navršava toliko godina od Kosovskog boja, ali smo svjesni da to u Foči neće biti dostižno, stoga bismo voljeli da akcija obuhvati cijelu Republiku Srpsku i šire.

Cilj akcije je da svako ko je punoljetan i može da daruje krv – uradi to, jer ono što možemo jeste da barem kroz našu hrišćansku humanost `podijelimo dio života kojeg imamo na pretek`, zahvaljujući našim slavnim precima”, kaže za Srnu Zoran Lukić, inicijator akcije.

Do sada se akciji, koja je pokrenuta na društvenim mrežama, odazvalo više od 50 lica iz Foče, a zainteresovanih ima i u drugim gradovima Srpske i Srbije.

“Veliki broj studenata, naših kolega, koji u Foči studiraju, već su se prijavili da učestvuju u akciji, javljaju nam se i kolege iz Srbije koje su u svojim gradovima već dale krv i tako postale prvi donori dragocjene tečnosti, a mi pozivamo sve koji su u prilici da to i urade u obližnjim domovima zdravlja do 28. juna ili na taj veliki praznik”, napominje Lukić.

Akcija darivanja krvi za Vidovdan u Foči će se održati od 10.00 do 15.00 časova u Službi za transfuziju Univerzitetske bolnice.

“Od deset časova ujutru počeće akcija u Foči, jer na Vidovdan od 8.00 ujutro počinje jutrenje sa liturgijom u nastavku u Svetosavskom hramu, pa da nakon liturgije zajedno osnaženi molitvom i blagoslovom krenemo i pokažemo plemenitost i dobročinstvo, a to je pomoć onima kojima će ta krv značiti možda i život”, poručuje Lukić.

Apsolventi Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Vasilija Ostroškog smatraju da se veličina i slava Kosovskog boja i njegovih junaka nikada neće moći dovoljno opjevati, te da su srpski junaci položili živote za srpsku svetinju, na kojoj Srbi i danas stradaju i daju svoje živote.

Ovom akcijom žele pokazati da su “srca poprimila oblik Kosmeta”.

“Svi se mi znamo busati u grudi kada se pominje Kosovo i Metohija, Republika Srpska, pravoslavlje, ali uzalud je sve ako se udaramo po kamenom srcu.

Najbitnije je da u srcu nosimo Kosovo i Metohiju, da djelima svjedočimo dobrotu, istinu i pravdu, a da li nosimo krstove na grudima, retrovizorima, tetovaže, printove na majicama – to je najmanje važno”, ističe Lukić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments