Србија упутила снажан позив свим земљама свијета да гласају против резолуције о Сребреници

0

ЊУЈОРК – Република Србија упутила је снажан позив свим државама чланицама УН да гласају против резолуције о Сребреници, која већ изазива дубоке под‌јеле у међународној заједници и доводи до усложњавања процеса у цијелом региону.

Поводом најновијег писма које су упутиле сталне мисије Њемачке и Руанде свим државама чланицама 17. маја у својству главних спонзора и „цо-фацилитатор-а“ резолуције о Сребреници с циљем да изазову конфузију код држава чланица УН, Стална мисија Републике Србије при УН упутила је писмо-одговор у којем је указано да, насупрот тврдњама о постојању снажне регионалне подршке резолуцији, коспонзори су наставили са праксом једносмјерне комуникације, без могућности питања и коментара, уз одсуство отворених консултација које би подразумијевале учешће свих држава чланица УН.

„Наведено само потврђује чињеницу на коју Република Србија указује од самог почетка – нетранспарентност процеса без ширег регионалног консензуса и сагласности разоткрива стварну намеру која се крије иза резолуције“, истиче се у писму-одговору Сталне мисије Републике Србије при УН, које је потписао Саша Март, отправник послова у Мисији.

Писмо-одговор Сталне мисије Републике Србије при УН, које је у посједу Срне, преносимо у цијелости:

Противно свим процедурама и пракси Генералне скупштине УН, слањем „ревидираног“ текста резолуције договореног у уском кругу коспонзора, државе чланице се покушавају довести у заблуду да се ради о суштинским изменама које треба да убеде државе чланице да подрже текст.

Покушај коспонзора да укажу да се судским поступцима утврђује индивидуална кривица, настоји се прикрити да се, у ширем политичком дискурсу, морална одговорност за геноцид настоји колективно приписати целом народу.

Српски народ, који је током двадесетог века, бивајући на страни истине и правде током два светска рата, изложен страшним страдањима, покушају истребљења и геноциду, никада на то неће пристати.

Доследно истицање Републике Србије да резолуција која се односи на осетљиво питање жртава једног трагичног рата мора да представља, пре свега, „власништво“ БиХ, покушава се неуверљиво у последњем писму главних коспонзора замаскирати „регионалним власништвом“.

Истовремено потпуно се занемарује да иницијатива о овако осетљивом питању није покренута у договору сва три народа у БиХ, противно Уставу БиХ и без сагласности тројног Председништва.

О правој намери која стоји иза ове резолуције говори недавна изјава званичника БиХ, министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића, који је рекао да „таква Србија заслужује презир и не заслужује никакву руку сарадње“, те да ће БиХ на све друге начине тражити надокнаду ратне штете, као и обнову ревизије пресуде против Србије.

Овакве неодговорне и непримерене изјаве званичника једне државе откривају праве намере и засигурно не доприносе стабилности, како у БиХ, тако ни у региону, на шта Србија од почетка упозорава.

Државе чланице УН, које су се вољом предлагача нашле у незавидној ситуацији, не треба даље доводити у заблуду покушајем представљања наводно ревидираног текста.

Државе чланице не треба доводити у заблуду ни о правовремености иницирања резолуције о Сребреници, јер насупрот настојањима да се 2024. представи као најадекватнија, годину у којој се налазимо карактеришу сложене геополитичке околности, па отварање историјски осетљивих тема само продубљује поделе и може произвести додатне нестабилности на Балкану.

Имајући у виду несагледиве последице оваквог нацрта резолуције већ у овој фази, на крхки процес помирења отварањем старих рана, још једном апелујемо на коспонзоре да, у интересу свих, пре свега народа у БиХ, али и свих чланица УН, повуку текст резолуције, како државе чланице не би биле доведене у позицију да гласају о осетљивом питању које захтева консензус.

Уколико то не буде случај, указујемо да ова резолуција већ изазива дубоке поделе у међународној заједници и доводи до усложњавања процеса у целом региону, због чега позивамо све државе чланице УН да не гласају за поменуту резолуцију.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare