Srbija: Od ponoći počinje izborna tišina

0

U Srbiji u ponoć počinje izborna tišina uoči parlamentarnih, predsjedničkih i lokalnih izbora, koja će trajati do nedjelje 3. aprila u 20.00 časova, kada se zatvaraju biračka mjesta.

Za vrijeme izborne tišine zabranjena je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mjestima i objavljivanje procjene izbornih rezultata.

U Srbiji je ove godine promijenjen Zakon o elektronskim medijima kojim se zabranjuje funkcionerska kampanja, pa je medijima bilo zabranjeno da od 24. marta do 1. aprila izvještavaju o aktivnosti funkcionera, koji su i kandidati na izborima, sa otvaranja infrastrukturnih radova i objekata.

Birači će na vanrednim parlamentarnim izborima u nedjelju moći da glasaju za 19 lista, za osam predsjedničkih kandidata, a Republička izborna komisija dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 7. aprila u 20.00 časova.

Pravo glasanja imaće oko 6,5 miliona građana.

Državljani Srbije u inostranstvu glasaće na 77 glasačkih mjesta u 35 država.

U trci za predsjednika Srbije ove godine su aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kandidat grupe građana „Za ujedinjenu, pravednu i stabilnu Srbiju“ Zdravko Ponoš, kandidat grupe građana „Srpski patriota“ Miša Vacić, kandidat koalicije „Suverenisti“ Branka Stamenković.

Kandidati za predsjednika Srbije su i Milica Đurđević Stamenkovski ispred Srpske stranke Zavetnici, zatim kandidat koalicije za Kraljevinu Srbiju – DSS Miloš Jovanović i kandidat koalicije Dveri i POKS-a Boško Obradović.

Građani će u nedjelju glasati i za gradonačelnika Beograda.

Među 12 kandidata su i proslavljeni vaterpolista i aktuelni gradonačelnik Novog Beograda Aleksandar Šapić, advokat Toma Fila, poznati ljekari Miljko Ristić i Mladen Kočica te proslavljeni košarkaški trener Duško Vujošević.

(www.palelive.com / RTRS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare