Srbija neće dozvoliti promjenu Dejtona

0

 Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma nikada neće pristati na bilo kakve pokušaje njegove revizije koji bi vodili umanjenju prava Republike Srpske ili njenom ukidanju, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović na današnjem sastanku sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem u Banjaluci.

Popović je rekao da ekonomski snažna i razvijena Republika Srpska predstavlja interes čitavog srpskog naroda.

„Srbija kao matična država svih Srba podržavaće razvoj, jačanje i opstanak Republike Srpske“, naglasio je Popović.

On je najavio da će i lično težiti da pomogne u razvoju inovacione infrastrukture i IT industrije kako bi se stvorio ambijent za ostanak mladih u Republici Srpskoj, što je jedan od najvažnijih uslova njenog opstanka u budućnosti.

Popović je podsjetio da je Srbija tokom pandemije podržala Republiku Srpsku i njene građane slanjem vakcina i druge medicinske opreme za pomoć u borbi protiv korona virusa, saopšteno je iz Ministasrtva za inovacije i tehnološki razvoj Srbije.

„Sada, kada Srbija započinje proizvodnju vakcine `sputnjik ve` na Institutu `Torlak`, uz pomoć naših ruskih prijatelja, bićemo u mogućnosti da još više pomognemo Republici Srpskoj“, naveo je Popović.

Najavljujući da će Srbija pomoći Srpskoj u realizaciji ekonomskih projekata, Popović je istakao da će zajedničko obilježavanje Dana srpskog jedinstva 15. septembra, koje su inicirali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, biti prilika da se potvrdi neraskidiva povezanost, koja je uvek bila snaga srpskog naroda.

„Nastavljamo da jačamo naše paralelne veze“, poručio je Popović.

Višković je rekao da Srpska i Srbija, pored brojnih zajedničkih projekata sa Srbijom u oblasti energetike, infrastrukture i obrazovanja, podižu kapacitete i u oblasti inovacija.

„Jaka Srbija je garant da i Republika Srpska može brzo i snažno da se razvija“, zaključio je Višković.

Informacione tehnologije – velika razvojna prilika

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović ocijenili su da ulaganje u industriju informacionih tehnologija predstavlja veliku razvojnu priliku za Srbiju i Srpsku, te istakli da je potrebno dodatno podsticati međusobnu saradnju kod otvaranja novih naučno-tehnoloških parkova i inovacionih centara za razvoj start ap preduzeća.

Višković je na današnjem sastanku u Banjaluci informisao Popovića da Republika Srpska ulazi u gradnju naučno-tehnološkog parka u Banjaluci, na lokaciji u krugu kampusa banjalučkog univerziteta, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Istovremeno, predsjednik Vlade najavio je da će, poučeni odličnim rezultatima Inovacionog centra u Banjaluci, novi inovacioni centar biti osnovan i u Zvorniku, kako bi podstakli otvaranje start ap preduzeća i u ovom dijelu Republike Srpske.

Popović je rekao da je Srbija spremna da Republici Srpskoj stavi na raspolaganje sve svoje postojeće resurse u oblasti informacionih tehnologija, kako bi i Republika Srpska dodatno unaprijedila ovu, izuzetno važnu granu industrije.

Govoreći o procesu imunizacije, Višković je zahvalio Popoviću za pomoć koju je Srbija pružila tokom pandemije virusa korona, ističući da je za Republiku Srpsku od izuzetne važnosti predstojeća proizvodnja vakcine „sputnjik“ u Institutu za virusologiju, serume i vakcine „Torlak“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare