Srbija daje novac za rekonstrukciju gradskih ulica na Palama

4

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija podržati narod i institucije Republike Srpske sa više od pet miliona evra namijenjenih za više projekata podrške i pomoći u Srpskoj, kao i u četiri opštine u Federaciji BiH u kojima pretežno žive Srbi.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka državnog rukovodstva Srbije sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Željkom Cvijanović, Vučić je rekao da je odluka donijeta u skladu sa činjenicom da Srbija na to ima pravo prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, ali i prema svom opredjeljenju da podrži svoj narod zapadno od Drine u skladu sa zakonima Srbije.

On je naveo da je odluka donijeta na njegovu inicijativu i u dogovoru sa premijerom Anom Brnabić, a zatim i nakon razgovora sa Dodikom i Cvijanovićevom, tokom kojih su analizirani svi projekti.

Vučić je naveo da će Srbija finansirati izgradnju vrtića u Trebinju i u Brčkom, izgradnju studentsko-đačkog doma u Vlasenici, rekonstrukciju gradskih ulica na Palama, rekonstrukciju sportske dvorane i izgradnju trga u Istočnom Sarajevu.

Biće finansirana i sanacija mosta „Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića“ na Drini u Zvorniku.

„To iznosi oko četiri miliona evra, a dogovorili smo i podršku opštinama na teritoriji Federacije BiH – Grahovo, Drvar, Petrovac i Glamoč, a naša podrška biće milion evra za više različitih projekata“, rekao je Vučić.

On je istakao da je danas razgovarano i o pravima i promovisanju prava zaštite identiteta srpskog naroda i naveo da je formiran tim koji će raditi na pisanju deklaracije Srbije i Republike Srpske koja bi trebalo da obuhvati nekoliko sfera i biće u skladu sa svim međunarodno-pravnim aktima.

Sfere koje će obuhvatati deklaracija su, kako je naveo: pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličkog pisma, pravo na izučavanje i njegovanje srpske kulture, pravo na izučavanje srpske istorije i njegovanje herojskih i slobodarskih tradicija srpskog naroda, pravo na izučavanje nacionalne geografije i očuvanje i zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa srpskog naroda na njegovom kulturnom prostoru, pravo na informisanje na srpskom jeziku.

Vučić je najavio da će biti usvojen i akcioni plan koji bi definisao konkretne mjere za ostvarivanje tih prava, a oživio bi se i budžetski fond u dogovoru sa Republikom Srpskom koji je postojao ranije, kao i redefinisalo dosadašnje konkursno finansiranje u Srbiji Uprave za dijasporu i Srbe u regionu.

„Radili bismo i na ujednačavanju školskih programa iz srpskog jezika i književnosti, nacionalne istorije i geografije, organizovanju unakrsnih ekskurzija u Srbiji i Republici Srpskoj i organizovanju omladinskih, đačkih i studentskih kampova i letnjih škola“, rekao je Vučić.

Kako je istakao Vučić, to je moguće jer su Vlada Srbije i njeni građani zaključno sa avgustom ostvarili za milijardu evra bolji rezultat od planiranog u državnom budžetu i ima mogućnosti da pomogne.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
4 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Hvala Vučiću 🙂

Јел нових или ове што су већ урађене?

Zar se ne treba vršiti već rekonstrukcija gradskih ulica=? 😀

Novac ide za rekonstrukciju ulice na Kalovitim brdima, koju će sigurno stući kamioni i autobusi u narednom periodu.