Srbi na Ilidži i u Sarajevu samo čuvali i branili svoje domove

0

ISTOČNO SARAJEVO – Srbi na Ilidži i u Sarajevu su 1992. godine samo čuvali i branili svoje domove, a napali su ih oni koji ih proglašavaju agresorima, osnovna je poruka okruglog stola o temi „Srpska Ilidža i unutrašnja agresija“, koji je održan večeras u Istočnom Sarajevu.
Profesor Dušan Šehovac iz Demokratske inicijative sarajevskih Srba izjavio je novinarima da se 25 godina sluša strašna bošnjačka propaganda o tome šte se dešavalo na Ilidži i u Sarajevu na početku i u toku posljednjeg rata.

On je istakao da je ovaj okrugli sto ljudski pokušaj da se dođe do istine, što je, očito, težak problem za sve u BiH.

„Okupila se grupa svjedoka i očevidaca događaja iz aprila 1992. godine i govorila o njima. Današnji skup je pokušaj da počnemo sakupljati izjave i provjerljive dokumente na osnovu kojih ćemo govoriti šta je bilo u Sarajevu 1992. godine“, rekao je Šehovac.

Prema njegovim riječima, ovo je početak rada ozbiljnih ljudi u Istočnom Sarajevu i Sarajevu koji žele da sakupljaju i obrađuju dokumente koje će sučeliti sa istinom koju nude Bošnjaci.

Predsjednik Predsjedništva ove organizacije Goran Šehovac istakao je da je jedan od zaključaka skupa da bošnjačka strana želi da zamjenom teza agresiju svojih paravojnih snaga na srpske teritorije, sa namjerom da Ilidžu očiste od srpskog naroda, prikaže kao navodnu odbranu bošnjačkih teritorija.

On je podsjetio da se na današnji dan 22. aprila 1992. godine dogodio prvi napad paravojnih muslimanskih snaga na teritoriju Srpske Ilidže i da se na području Sarajeva dogodila unutrašnja agresija BiH, odnosno Patriotske lige i ostalih muslimanskih paravojnih formacija na Srbe u Sarajevu.

Ovaj veoma posjećen skup organizovala je Boračka organizacija „Ilidžanski borac“.

Na okruglom stolu bili su prisutni predstavnici institucija Republike Srpske i srpski predstavnici na nivou BiH, javnog i političkog života grada Istočno Sarajevo i njegovih opština, Srpske pravoslavne crkve, civilnih i vojnih vlasti Srpske Ilidže obavještajnih službi, MUP-a i svih političkih partija koje su u vlasti od opštinskog do nivoa BiH.

Okrugli sto organizovan je u okviru manifestacije pod nazivom „Dani odbrane Ilidže“ kojom će od danas do 14. maja biti obilježeni događaji od 22. aprila i 14. maja 1992. godine kada su srpski dijelovi Ilidže odbranjeni od agresora.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare