Sprečavanje zlostavljanja na radu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Nacrt zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu nudi četiri vida ostvarivanja prava na zaštitu i to kod poslodavca, pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova, posredstvom inspekcije i pred sudom. Načelnik Odjeljenja za penzijsko-invalidsko osiguranje u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Rajko Kličković rekao je na današnjoj javnoj raspravi o Nacrt zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu u Istočnom Sarajevu da će se ovim zakonom unaprijediti mjere zaštite na radu i dobiti bolji mehanizmi zaštite.

Kličković je naglasio da je veoma zadovoljan današnjom, a i jučerašnjom raspravom u Bijeljini, te izrazio nadu da će neke sugestije biti uvrštene u novi zakon.

On je naveo da se na današnjoj javnoj raspravi u Istočnom Sarajevu nisu pojavili poslodavci, iako i oni imaju interesa za donošenje zakonskih rješenja, a dijelom su učestvovali i u pripremi ovog zakona.

Prema njegovim riječima, suština primjedbi odnosila se na to da bi možda malo bolje trebalo definisati radnje kojima se vrše neki od oblika zlostavljanja, a poseban akcenat je stavljen na psihičko zlostavljanje.

„Učesnici javne rasprave su predložili da se zakonom poboljša pitanje dokazivanja zlostavljanja“, rekao je Kličković.

Direktor agencije za mirno rješavanje sporova Borislav Radić istakao je da zakonska zaštita od mobinga postoji od 2007. godine, ali da ovaj zakon bolje i preciznije formuliše ovaj vid zaštite.

Javne rasprava o ovom nacrtu zakona sutra će biti održane u Trebinju, a naredne sedmice u Doboju, Prijedoru i Banjaluci.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare