Sporazum za izradu studije u vezi sa energetskim potencijalima

0

SOKOLAC – Opština Sokolac potpisala je danas sa engleskom firmom “Hidro pauer enerdži” sporazum za izradu studije izvodljivosti u vezi sa energetskim potencijalima ove opštine.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da je ustupljeno korito rijeke Bioštice i vodovod Sokolac da bude izvršeno istraživanje, te da je za ovu opštinu značajna izgradnja malih hidrocentrala do 250 kilovata, a studija izvodljivosti treba da pokaže da li se mogu graditi veće hidrocentrale.

Prema njegovim riječima, biće obaviještene nadležne institucije u Republici Srpskoj bez kojih ovaj projekat ne bi mogao biti realizovan, a sporazumom je predviđeno da niko na ovim prostorima u narednih godinu dana ne može vršiti istraživanja.

Direktor “Hidro pauer enerdži” u Republici Srpskoj Branislav Santrač rekao je novinarima da bi istraživanja trebala početi uskoro, te da će, ako istraživanja pokažu hidropotencijal na ovome području, biti izgrađene hidroelektrane.

On je napomenuo da će to značiti nova radna mjesta za lokalnu zajednicu, a i prihodi hidrocentrala slivaće se u opštinsku kasu.

Santrač je naveo da na području Sokoca ima 70 kilometara vodenih tokova, što je pretpostavka za izgradnju više hidroelektrana.

On je rekao da bi snaga nove hidroelektrane bila 250 kilovata, te dodao da je standard u svijetu da za izgradnju jednog kilovata treba izdvojiti od 1.500 do 2.000 evra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments