Spasojević: U prvom polugodištu ostvareno 70.000 noćenja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Novoimenovani direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo /TOIS/ Branka Spasojević smatra da je oko 70.000 noćenja u toku prvih šest mjeseci ove godine sasvim zadovoljavajući rezultat, i najavljuje da će u narednom periodu fokus biti stavljen na punu afirmaciju ljetnih sadržaja.

„Dobar dio tih noćenja evidentiran je u prvom tromjesječju, odnosno u vrijeme zimske turističke sezone, tako da se sam po sebi nameće zaključak da je period između dvije zimske sezone ono na čemu, zajedno sa svim predstavnicima turističke privrede grada, moramo mnogo više raditi“, rekla je Spasojevićeva u intervjuu Srni.

Ona navodi da postoje određeni pomaci, kada je riječ o ljetnim turističkim sadržajima, o čemu svjedoči sve veći broj posjetilaca, izuzetno atraktivne pećine „Orlovača“ u Sumbulovcu, ali i prisustvo brojnih gostiju koji u ljetnom periodu borave na Jahorini, gdje učestvuju u radu kongresa, seminara, na pripremama sportskih ekipa, u sportskim kampovima, školi u prirodi itd.

Spasojevićeva smatra da poseban akcenat treba staviti i na adrenalinske sportove poput paraglajdinga, alpinizma, planinskog biciklizma, kvada /vožnja terenskih četverotočkaša/…

On napominje i da su planinarski sadržaji, koji podrazumijevaju uređene i obilježene staze za pješačenje na Jahorini, Romaniji i Trebeviću, planinarske domove, poligone za obuku i drugo znatno doprinijeli da i u ovom segmentu turizam u Istočnom Sarajevu bilježi pozitivne pomake.

I rekreacioni segment, takođe, u uzlaznoj je liniji, a novi sadržaji u okviru pojedinih hotela /sale za seminare, velnes-centri, zatvoreni bazeni, sportski tereni itd./ otvorili su vrata sve većem broju korisnika.

Ono što posebno raduje jesu novi turistički sadržaji na području opštine Istočni Stari Grad, konkretno na lokalitetima Trebevića, NJemanice i Crepoljskog.

Spasojevićeva ocjenjuje da je do sada TOIS odgovorila skoro svim izazovima kada je riječ o promociji grada Istočno Sarajevo.

U okviru tih aktivnosti predstavnici grada Istočno Sarajevo i TOIS-a posjetili su opštinu Plužine u Crnoj Gori i s njom se dogovorili o zajedničkom projektu, sa kojim će konkurisati za sredstva IPA fondova u projektu prekogranične saradnje BiH – Crna Gora.

Projekat podrazumijeva obogaćivanje ljetne turističke ponude grada Istočno Sarajevo i formiranje zajedničkog itinerera Istočnog Sarajeva i Plužina, a TOIS će biti partner i Gradskoj razvojnoj agenciji Istočnog Sarajeva u projektu, koji će kandidovati zajedno sa opštinom Kolašin iz Crne Gore.

„Očekujemo dobijanje još jednog međunarodnog projekta sa opštinom Čajetina i Turističkom organizacijom sa Zlatibora, koji će se odnositi na uređenje određenih turističkih segmenata na Jahorini i Zlatiboru“, najavila je Spasojevićeva.

Ona ističe odličnu saradnju sa Turističkom organizacijom Zlatibora, sa kojima je već realizovan projekat „Magičnim stazama Zlatibor – Jahorina“, na kome je TOIS bio partner opštini Pale u realizaciji ovog projekta.

U pripremi je i izrada projekta izgradnje etno-sela na Ravnoj Romaniji, o čemu su se već dogovorili proslavljeni srpski režiser Emir Kustrurica i načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

„Realizacija ovog projekta uvezala bi turističku ponudu grada i samim tim povećala turistički promet cjelokupne Sarajevsko–romanijske regije“, smatra Spasojevićeva.

Ona je najavila učešće TOIS-a na mnogobrojnim sajmovima turizma i berzama u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Hrvatskoj, što će biti realizovano u saradnji sa Udruženjem hotelijera sa Jahorine, Olimpijskim centrom „Jahorina“ i Turističkom organizacijom Republike Srpske, s ciljem promocije predstojeće zimske turističke sezone.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare