Spasili mladunče medvjeda

0

FOČA – Radnici Šumskog gazdinstva /ŠG/ „Maglić“ i članovi Lovačkog udruženja „Bakić“ spasili su mladunče medvjeda, koje se u fočanskom selu Trebičina uhvatilo u zamku krivolovaca.

Mečetu starom nepunu godinu i teškom oko 35 kilograma, lovci su uspjeli da daju anesteziju i da ga uspavaju, nakon čega su ga oslobodili.

Šef radne jedinice za lov u ŠG „Maglić“ Bojan Paprica kaže da se u blizini nalazila mladunčetova majka, od koje je prijetila opasnost, ali se ipak povukla i dozvolila lovcima da priđu mečetu.

„Mečka se srećom povukla, pa smo mogli da krenemo u akciju spašavanja mečeta. Doveli smo anesteziologa, uspjeli mu dati anesteziju, nakon čega smo ga oslobodili iz sajle, sačekali da se probudi i pustili u prirodu“, priča Paprica.

On ističe da je i meče bilo uznemireno i da mu je bilo rizično prići, jer u ŠG „Maglić“ nemaju pušku za uspavljivanje. „Nekako smo uspjeli da mu odvučemo pažnju i da mu damo injekciju. Srećom, sve se dobro završilo“, kaže Paprica.

Nakon što su početkom prošle sedmice odstrijelili mečku koja je ubila više od stotinu ovaca, lovci su pokazali da im je jedan od glavnih zadataka da štite divljač.

Paprica ističe da postavljanje ovakvih zamki nije dozvoljeno i da se zakonom strogo kažnjava. „Nastojimo da suzbijamo ovakve pojave i bilo bi poželjno da se stanovništvo uključi u akciju protiv krivolova“, apelovao je Paprica.

On je dodao da, nakon što je odstrijeljena mečka koja je ubijala stoku, nije zabilježena nijedna šteta, te da mještani konačno mogu mirno da spavaju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare