Solidan prinos meda, cijena kao i prošle godine

0
Solidan prinos meda, cijena kao i prošle godine

SOKOLAC – Romanijski pčelari zadovoljni su ovogodišnjim prinosom od pet do 10 kilograma meda po pčelinjem društvu, pa cijena ostaje na nivou prošlogodišnje – 20 KM po kilogramu, kažu iz sokolačkog Udruženja pčelara „Glasinac“.

Predsjednik ovog udruženja Slaviša Marić rekao je Srni da su vremenske prilike, iako loše, bile mnogo bolje nego prošle godine, za koju tvrdi da je bila najgora za pčelare u proteklih 40 godina, koliko se on bavi pčelarstvom iz hobija.

Marić kaže da su na pčelarstvo u ovoj godini loše uticale česte majske kiše, a mraz je uništio behar na voćkama, zbog čega pčele nisu mogle da se pravovremeno dovoljno razviju.

Prema njegovim riječima, u većini slučajeva ni „seleći“ romanijski pčelari nisu mogli da se pohvale pčelinjom „pašom“, osim onih koji su svoja društva prenijeli na područje Bijeljine.

Marić je naveo da se ove godine kasnilo i sa početkom vrcanjem meda, koje je počelo u julu, zbog čega članovi sokolačkog Udruženja pčelara nisu nigdje nastupali sa svojim proizvodom.

„Zato ćemo 11. avgusta na tradicionalnoj manifestaciji `Dani romanijskog meda i ljekobilja` u porti manastira na Ravnoj Romaniji dočekati prijatelje iz svih republika bivše Jugoslavije“, najavio je Marić, koji ove godine ima 60 pčelinjih društava u selu Čitluci kod Sokoca.

U Udruženju pčelara „Glasinac“ smatraju da pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nije dovoljna za ljude koji se bave pčelarstvom, a posebno za njihove članove koji se time bave profesionalno.

Udruženje pčelara „Glasinac“ na Sokocu ima 130 registrovanih pčelara, sa oko 2.500 pčelinjih društava, i godišnje proizvedu oko 30 tona meda.

U udruženju napominju da je broj pčelara u toj opštini i veći, ali nisu svi registrovani.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare