Sokočanin Bojo Bojović grafitnom olovkom crta umjetnička djela

0

SOKOLAC – Sokočanin Bojo Bojović, student Fakulteta za sport i fizičku kulturu, već četiri godine skreće pažnju ljubitelja umjetnosti na svoje crteže grafitnom olovkom, u kojima su najčešća tema likovi i detalji iz srpske istorije.


Do sada je nacrtao više od 70 značajnijih slika, kompozicija sa više likova iz istorije srpskog naroda i portreta poznatih ličnosti, a crtežima manjeg formata „ne zna se broja“.

„Crtao sam dobro još u osnovnoj školi, a, nakon završetka srednje, crtanje grafitnom olovkom na običnom papiru postalo mi je hobi“, kaže Bojović.

Iako je crtanje preraslo u ljubav prema ovom vidu stvaranja malih umjetničkih djela, nije imao mogućnosti da upiše Akademiju za likovnu umjetnost, pa je postao student Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta u Istočnom Sarajevu.

Do sticanja diplome na ovom fakultetu preostalo mu je još šest ispita, ali je odavno odlučio da će njegovo zanimanje u narednim godinama biti crtanje.

„Za sada je to tehnika grafitnom olovkom na običnom papiru, a kako će se ovaj vid stvaralaštva dalje razvijati zavisiće od drugih okolnosti“, navodi Bojović.

On je uvjeren da je za radove sa istorijskom temom potrebno dobro poznavanje istorije, pa takve crteže radi u posebnom stvralačkom ambijentu, uz muziku iz vremena na koji se crtež odnosi.

„Na najnovijoj kompoziciji koju sam završio nalazi se mnogo simbolike vezane za Kosovo.

Na crtežu su božuri, likovi iz Kosovske bitke 1389. godine, a u drugom dijelu likovi i naoružanje iz vremena NATO agresije na Srbiju 1999. godine, koji predstavljaju paralelu između nekadašnjih i današnjih dešavanja na tom prostoru“, pojašnjava Bojović.

Bojo Bojović nema velike mogućnosti da plasira i javnosti pokaže svoje crteže, ali se uprkos tome pojave kupci njegovih radova. Često radi portrete po narudžbi, kao poklon za važne porodične datume, rođendane i krštenja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare