SNSD i SDS zajednički dobro djeluju

0

Lider SNSD-a Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim zajedničkim nastupom SNSD-a i SDS-a na državnom nivou, istakavši da zajednički model djelovanja stranaka iz RS treba dogovoriti za sve buduće predstavnike Republike Srpske na nivou BiH, bez obzira kojim političkim partijama pripadali.
Naglasivši da je na današnjem sastanku delegacija SNSD-a i SDS-a na Jahorini dogovoreno dalje jačanje Platforme o zajedničkom djelovanju na nivou BiH Dodik je na konferenciji za novinare ponovio stav RS da će o svim zakonima i izmjenama Ustava prethodno biti traženo potpisivanje sporazuma između Srpske i FBiH.

On je istakao da je usaglašen i zajednički nastup na sastanku o formiranju vlasti u Mostaru 5. septembra, na koji će se doći i sa zajedničkim prijedlozima u vezi sa zakonom o popisu stanoviništva, presudom „Sejdić-Finci“ i pitanjem državne pomoći, koji bi mogli biti prihvatljivi za ostale pregovarače.

Kada je riječ o prijedlog za implementaciju presude Suda iz Strazbura, Dodik je istakao da SNSD i SDS zastupaju stav da ne treba dirati u postojeći neposredni način biranja člana Predsjednštva BiH u RS, a da je u FBiH prihvatljivo da članove Predsjedništva bira federalni parlement, ili građani u dvije izborne jedinice.

„U Zakonu o popisu biće traženo da Srpska bude statistička jedinica u popisu, te se da obezbijede sve vrijednosti koje smo tražili ranije“, istakao je lider SNSD-a.

Dodik je napomenuo da su prilikom utvrđivanja Prijedloga zakona o državnoj pomoći na sjednici Savjeta ministara srpski ministri preglasani, te da će o tome biti neophodno dodatno usaglašavanje.

SNSD i SDS danas su ocijenili neprihvatljivim povećanje Budžeta BiH za 2011, te usaglasili zajednički stav da pitanje članstva u NATO-u kada bude aktuelno treba staviti na referendum.

Predsjednik SNSD-a odbacio je medijske spekulacije o mogućnosti opoziva srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama na nivou BiH.

Dodik je istakao da je za SNSD i SDS neprihvatljivo da naredni ministar inostranih poslova BiH ne bude predstavnik srpskog naroda, pojasnivši da je jedini razlog zbog koga se na tome insistira objektivno predstavljanje Srpske u inostranstvu.

Rukovodstva SNSD-a i SDS-a potvrdili su nakon današnjeg sastanka da će i dalje imati jedinstven nastup na državnom nivou, te poručili da će nastaviti provoditi sve principe iz ranije donesene Platforme o zajedničkom djelovanju na nivou BiH.

Lideri SNSD-a i SDS-a Milorad Dodik i Mladen Bosić istakli su na konferenciji za novinare da na sastanku uopšte nije bilo riječi o vlasti na nivou Republike Srpske /RS/, odnosno prelasku SDS-a iz opozicije u vlast, ocijenivši takvu mogućnost, običnim medijskim spekulacijama.

Lideri dvije stranke su ocijenili dosadašnje provođenje Platforme kao veoma uspješno, istakavši da je od tada osnažen uticaj Srpske na državnom nivou, bez štete po bilo koga drugog.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments