Snijeg na Jahorini, izlila se Mokranjska Miljacka u Rogoušićima

0

Usljed obilnih kišnih padavina prethodnih dana, kao i porasta temperature i topljenja snijega na planinama, došlo je do porasta vodostaja svih rijeka u Republici Srpskoj.

U periodu od 18. januara do jutros u 7.00 sati, najviše padavina u RS zabilježeno je u Gacku i to 110 litara po metru kvadratnom, zatim Nevesinju 108 litara po metru kvadratnom, Bileći 91, te Trebinju 89,4 litara po metru kvadratnom.

Za danas su meteorolozi najavili oblačno vrijeme s kišom, a u Hercegovini jače padavine. U prvom dijelu dana kiša će biti jača u Hercegovini i na jugozapadu gdje se i dalje očekuju obilne padavine.

U ostalim predjelima padat će slaba kiša. Susnježica i snijeg se očekuju na planinama na istoku i u visokoj Hercegovini. Popodne i uveče padavine nastavljaju da slabe, a na sjeveru i prestaju. Najviša dnevna temperatura bit će od 6°C do 10°C, u višim predjelima do 2°C.

Uslijed obilnih padavina na nekoliko mjesta u Rogoušićima i u Sumbulovcu se izlila Mokranjska Miljacka.


Foto Arhiva

Na Jahorini je temepratura ispod nule i proteklu noć je padao snijeg jačeg inteziteta. Trenutno je visina snježnog pokrivača između 40 i 60 cm.

Obilne padavine koje su zahvatile i šire područje Federacije BiH i tokom noći prouzrokovale porast vodostaja rijeka i potoka na području Kantona Sarajevo, a u ilidžanskim naseljima Osijek, Doglodi i Dobroševići već je poplavljen veći broj kuća, a nekoliko porodica evakuisano.

(www.palelive.com / Foto poplave: Arhiva)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare