Snijeg izazvao štetu od pet miliona KM

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Nedavne obilne snježne padavine izazvale su u opštini Istočno Novo Sarajevo, prema procjenama, štetu od pet miliona KM, a u ovoj lokalnoj zajednici danas je ukinuto stanje elementarne nepogode, proglašeno prije 26 dana. Komandant opštinskog Štaba civilne zaštite Gojko Drašković rekao je novinarima da slijedi analiza o dešavanjima u tom periodu, ali da je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava i povrijeđenih lica.

„Opština je zaista imala veliku materijalnu štetu, a grube procjene govore da ona iznosi oko pet miliona KM. Pod težinom snijega srušeni su krovovi na mnogim objektima, među kojima su sportska dvorana koja je u izgradnji i gradska tržnica, a uništeno je i 19 plastenika“, naveo je Drašković, koji je i načelnik opštine.

On je rekao da je nakon rušenja krova na sportskoj dvorani pokrenut postupak javne nabavke i odabran Institut sa Građevinskog fakulteta u Sarajevu koji će ovih dana uzeti uzorke i utvrditi zbog čega je došlo do rušenja.

„Za desetak dana trebalo bi da znamo da li je krov srušen zbog težine snijega, ili je greška u projektovanju, odnosno izvođenju radova. Sigurno je da je šteta ogromna, a neko za to mora snositi odgovornost“, izjavio je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Prema njegovim riječima, prikupljena dokumentacija o nastaloj šteti biće objedinjena i predata Republičkoj upravi civilne zaštite koji će je proslijediti Vladi Republike Srpske od koje očekuju pomoć.

„Lokalna zajednica u budžetu nema planiranih sredstava za ove namjene i sami ne možemo prevazići ove probleme. Zato očekujemo pomoć Vlade“, rekao je Drašković.

On je pohvalio privredne subjekte i pojedince koji su tokom stanja elementarne nepogode omogućili da se život na ovom području što normalnije odvija. Među njima su preduzeća „Vodovod“, „Sveti Marko“, kao i „Elektrodistribucija“ iz Istočnog Sarajeva koja je obezbijedila uredno snabdijevanje električnom energijom.

Drašković smatra da nema razloga za strah od eventualnih poplava jer su jezera prazna, dok se za klizišta ne može tvrditi šta će se dešavati zbog najave čestih obilnijih padavina.


(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare