Sneg isključio struju i zatrpao puteve

0

Velika količina vlažnog i teškog snega, praćenog vetrom izazvala je u noći između utorka i srede brojne kvarove na elektromreži gornje-podrinjske i sarajevsko-romanijske regije. Bez struje je ostao veliki deo stanovništva Istočnog Sarajeva, Pala, Istočnog Starog Grada, Sokoca, Kalinovika, Milića, Vlasenice, Šekovića, Han Pijeska i Foče.

Snežne padavine najviše poteškoća zadaju stanovnicima udaljenijih sela, u kojima zbog neraščišćenih puteva i hladnih učionica juče nije radila većina škola. „Elektrodistribucija“ Pale saopštila je da su bez struje ostala naselja Podgrab, Mokro, Sumbulovac, delovi Trebevića i Istočnog Starog Grada.

„I na području drugih opština imali smo velike probleme, ali smo većinu kvarova otklonili i potrošači su dobili struju. Bez struje su bili i delovi Istočnog Sarajeva – Vojkovići, Tilava i Mladice, Ulog u opštini Kalinovik i šire područje Sokoca. Takođe, zbog lošeg vremena, bez struje su ostali i potrošači u Miljevini u opštini Foča, višegradska naselja Vardište, Međeđa i Dobrun“, rekao je dežurni dispečer „Elektrodistibucije“ Pale. Radnici ove firme uložili su ogroman trud i napor da u što kraćem roku otklone kvarove kako bi potrošači dobili struju, a ostalo je da se otloni još nekoliko kvarova na niskonaponskoj mreži.
Načelnik Šekovića Snežan Sokić kaže da je pored toga što je ovaj grad u potpunosti ostao bez struje, juče bio odsečen za saobraćaj iz pravca Zvornika, a najkritičnije je bilo na potezu Bijela Zemlja. “U selima Kaštjelj, Vrelo, Vidakovići i Trnovo, teška mehanizacija probijla je snežne nanose, kako bi se omogućila veza sa stanovništvom”, rekao je Sokić i dodao da će opština ukoliko se vremenske prilike dodatno pogoršaju zatražiti pomoć Civilne zaštite. Sneg, koji dostiže 39 centimetara, juče ujutro izazvao je potpuni saobraćajni kolaps u Han Pijesku. Nastava u srednjoj i osnovnoj školi u ovoj varošici bila je skraćena, a održana su svega po tri časa u hladnim učionicama, slična situacija zbog grejanja bila je i u Milićima i Šekovićima. Zbog snežnih padavina na području opštine Sokolac na dalekovodu Kaljina u kvaru je bilo deset trafo-stanica zbog čega je bez struje ostalo 20 sela. Žarko Bartula poslovođa u RJ „Elektrodistribucija“ sa Sokoca  potvrdio je da su bez napona ostali dalekovodi u Novom  Selu i „Autobaza”,  zbog čega su meštani sela Knežina, Vrapci, Babinetava, te Vidrići, Margetići, Kruševci, Žljebovi, Ladovići, Mičivode, Kuti i Preljubovići noć dočekali uz lampe.

Magistralni i regionalni putevi prohodni
U „Romanijaputevima“ rekli su da su svi magistralni i regionalni putevi sarajevsko-romanijske i gorenjedrinske regije prohodni, a na čišćenju snega angažovano je 40 vozila. Poteškoća uglavnom ima na lokalnim putevima i udaljenijim selima.

Blic online

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare