Snažan zamah u razvoju prosvjete i kulture

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je juče da se opština Istočno Novo Sarajevo izgrađuje planiranom dinamikom, kako u infrastrukturnom, tako i u smislu prosvjete i kulture.

Trivićeva je izrazila nadu da će i izgradnja i opremanje pozorišta u Istočnom Sarajevu biti dovršena dogodine u skladu sa planiranim rokovima.

„To je važno sa više aspekata, jer će nova zgrada da objedini sve ustanove kulture u opštini, a to će imati širi značaj i za sve okolne lokalne zajednice“, rekla je Trivićeva novinarima.

Ona je izrazila nadu da će budući kulturni programski sadržaji udovoljiti svim ukusima publike u ovom gradu, od najmlađe do najstarije populacije.

„Mi naredne godine očekujemo završetak pozorišta i da zvanično otvorimo vrata publici ove regije, jer sam sigurna da će ovakav objekat zajedno sa programskom koncepcijom biti na zavidnom nivou“, istakla je Trivićeva.

Ona je pozdravila i napore i aktivnosti koje Matična biblioteka u Istočnom Novom Sarajevu realizuje na planu bibliotečke i izdavačke djelatnosti.

Prema njenim riječima, rad ove biblioteke je veoma značajan ne samo za studente fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, već i za srednjoškolce i osnovce.

„Važno je napomenuti da smo razgovarali i o mogućoj rekonstrukciji sale u Osnovnoj školi /OŠ/ `Sveti Sava`, a taj projekat zajedno bi trebalo da realizuju resorno ministarstvo i Evropska komisija, tako da bismo, osim kulture, dali podsticaj i razvoju sporta i fizičke kulture na ovom području“, istakla je Trivićeva.

Ona je naglasila da su sve aktivnosti u skladu sa započetom reformom obrazovanja u Republici Srpskoj.

Trivićeva je juče tokom boravka u Istočnom Novom Sarajevu posjetila Matičnu biblioteku i Kulturni centar, te razgovarala sa rukovodstvima ovih ustanova, a potom i sa načelnikom opštine LJubišom Ćosićem.

Ćosić je zahvalio ministru prosvjete i kulture za posjetu Istočnom Novom Sarajevu, kao i za njen doprinos razvoju kulture u ovoj lokalnoj zajednici.

„Razgovarali smo i onome što nam je obaveza u predškolskom, osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, sa apostrofom na predškolsko i osnovno. Zahvaljujem gospođi Trivić i za to što je pomogla da naša opština bude uvrštena na rang-listu 33 opštine u Srpskoj koje će dobiti pomoć posredstvom projekta EU, a odnosi se na adaptaciju fiskulturne sale u OŠ `Sveti Sava`“, rekao je Ćosić novinarima.

On je naglasio značaj izgradnje pozorišta za stanovnike cijele Sarajevsko-romanijske regije, ističući da će kvalitetna ponuda manifestacija kulture privući pažnju i publike iz Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, pozorište u Istočnom Novom Sarajevu sigurno će zaživjeti u idućoj godini, i pri tome očekuje i dalju podršku Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva.

Ćosić je izrazio uvjerenje da će uz podršku resornog ministarstva opština Istočno Novo Sarajevo uspjeti da dovrši izgradnju i gradskog muzeja koji se nalazi u objektu Galerije „Kućanski“.

Nedostatak prostora – problem Matične biblioteke Istočno Sarajevo

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić posjetila je juče Matičnu biblioteku u Istočnom Sarajevu, gdje je upoznata o problemu neodostatka adekvatnog skladišnog i prostora u kojem bi studenti mogli da pripremaju naučne i stručne radove.

„Upoznali smo ministra o broju korisnika, knjižnom fondu i generalno problemima u radu, među kojima je najveći nedostatak prostora. Kao univerzitetski grad nemamo mogućnost da studentima pružimo prostor gdje će da spremaju naučne i stručne radove“, rekla je novinarima vršilac dužnosti direktora Matične biblioteke u Istočnom Sarajevu Nataša Kulašinac i izrazila nadu da će ovaj problem biti riješen.

Ona je navela da se 60.000 knjižnih jedinica nalazi u objektu bivše kasarne JNA, te da je sa menadžmentom opštine Istočno Novo Sarajevo dogovoreno da budu zbrinute u objektu novoizgrađenog pozorišta.

„Razgovarali smo i o mogućnosti opremanja tih prostorija u okviru konkursa koji će biti finansiran Zakonom o igrama na sreću“, dodala je Kulašinac.

Ona je istakla da je ministra prosvjete i kulture Republike Srpske upoznala i o radu Dječijeg odjeljenja ove biblioteke, kao i o zbirci legata i specijalnim zbirkama, digitalizaciji knjižnog fonda.

Ministar prosvjete i kulture Srpske pozdravila je napore i aktivnosti koje Matična biblioteka Istočno Sarajevo realizuje na planu bibliotečke i izdavačke djelatnosti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare