Smjena Bjelajca i otvaranje domova do 20. marta ili protesti

0

Unija studenata Republike Srpske zatražila je smjenu direktora paljanskog Studentskog centra Dragana Bjelajca i da novi studentski domovi na Palama i Foči budu otvoreni do 20. marta jer će u suprotnom organizovati proteste.
Iz Unije kažu da traže smjenu Bjelajca zbog stanja u studentskim domovima na Palama i Foči koje su ocijenili katastrofalnim.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Milan Milišić rekao je da ova organizacija poziva na odgovornost i ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Daneta Maleševića.

„U slučaju da zahtjevi studenata ne budu ispunjeni, mi ćemo masovnim okupljanjima iskazati naše nezadovoljstvo i istrajati na realizaciji naših zahtjeva“, rekao je Milišić na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On kaže da je Unija angažovala komisiju za studentski standard koja je posjetila studentske domove i konstatovala da je stanje katastrofalno. On ističe da problem predstavlja veoma loša hrana, kao i male porcije.

Milišić napominje da ni sa higijenom nije bolje stanje jer jedno kupatilo koristi 130 studenata, a tople vode rijetko imaju.

On je kritikovao Bjelajca zbog javnog osuđivanja studenta Milana Vučurevića da je „donio šugu u dom“, ističući da je takvo ponašanje nedolično.

Milišić smatra da bi bilo dobro kada bi jedan studentski centar bio nadležan za studentske domove u Istočnom Novom Sarajevu, Palama i Foči, jer bi imali bolju organizaciju, a tender za hranu bi bio zajednički, što bi uticalo na kvalitet.

On je najavio da će predstavnici Unije studenata razgovarati sa nadležnim institucijama s ciljem postizanja boljih uslova za studente.

Predsjednik Studentskog saveza Medicinskog fakulteta u Foči Rajko Pavlović rekao je da studenti više ne mogu da trpe katastrofalno stanje u studentskim domovima u Foči i Palama.

„Podržavamo zahtjev Unije studenata za smjenu Bjelajca i dajemo rok da novi studentski domovi budu otvoreni do 20. marta“, rekao je Pavlović i dodao da će u suprotnom biti primorani da 20. marta organizuju masovne proteste u Foči i na Palama.

On je upitao ministra Maleševića da li podržava „bahato ponašanje“ Bjelajca koji nije bio u domovima u Foči dvije godine i ne zna da 110 djevojaka koriste sedam mokrih čvorova, pet tuš-kabina i jednu veš-mašinu.

„Neprihvatljivo je da u 21. vijeku imamo ovakve uslove u studentskim domovima“, rekao je Pavlović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare