Smiljanić: Novčana pomoć za zasnivanje porodice

0

ZVORNIK – Sindikalna organizacija metalske industrije i rudarstva u kompaniji „Alumina“ iz Zvornika svoje članove i zaposlene u fabrici novčano stimuliše za zasnivanje porodice i poboljšanje nataliteta, pa je za protekle četiri godine, koliko akcija traje, sklopljeno je 97 brakova i rođeno 177 djece.

Predsjednik Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva u „Alumini“ Radenko Smiljanić rekao je da za radnike koji zasnivaju bračnu zajednicu pomoć iznosi 300 KM, a za prvo rođeno dijete 400 KM.

„U slučaju da su oba supružnika radnici `Alumine` i članovi Sindikata metalske industrije i rudarstva, dodjeljuje im se po 300, a za rođenje prvog djeteta po 400 KM. Rođenje svakog narednog djeteta stimuliše se za dodatnih 100 KM, odnosno 500 KM za drugo, 600 KM za treće dijete“, rekao je Smiljanić.

On ističe da je Sindikalna organizacija odnedavno odlučila da pokrene još jednu akciju, koja se odnosi na porodice sa četvoro i više djece.

„Potrudućimo se da se bar jednom godišnje obezbijedi odgovarajuća jednokratna pomoć i ovim porodicama koje treba da budu primjer i ponos našeg društva“, naglasio je Smiljanić.

On je naveo da je Sindikat akciju novčanog stimulisanja zasnivanja porodice i poboljšanja nataliteta pokrenuo u oktobru 2015. godine.

„Na početku smo imali jedno do dva vjenčanja mjesečno i isto toliko rođenja djece, da bi u narednom periodu trend sklapanja brakova zaposlenih u kompaniji i posebno rađanje djece bio u porastu“, rekao je Smiljanić.

On kaže da su u Sindikatu svjesni da ove pomoći nisu presudne ni za zasnivanje bračnih zajednica, ni za proširenje porodice radnika, ali da su, možda, tas na vagi u korist nataliteta.

Smiljanić je izrazio zadovoljstvo što je Sindikat u prilici da i ovako pomogne radnicima u tim životnim odlukama, saopštila je danas Služba za odnosne sa javnošću ove kompanije.

„Od pokretanja ove akcije, odnosno u protekle četiri godine, sklopljeno je 97 brakova i rođeno 177 djece“, rekao je Smiljanić i naglasio da je razlog povećanja broja brakova i ekonomska sigurnost, koju kompanija „Alumina“ pruža posljednjih godina.

On je naglasio da za ovu akciju Sindikata veliko razumijevanje ima i menadžment kompanije, jer su ovo konkretni primjeri kako treba podržati porodice zaposlenih radnika.

Smiljanić kaže da će Sindikat nastojati da ova akcija što duže traje.

Prema njegovim riječima, dužnost je i potreba promovisati i podržavati porodicu kao stub zdravog društva.

„Nažalost, često smo svjedoci promovisanja nekih drugih kategorija, koje nisu u funkciji života i opstanka našeg naroda. Borićemo se koliko možemo da naš uticaj bude jači i nadamo se da će nas ovakvih biti sve više“, rekao je Smiljanić.

U „Alumini“ je, od 1.532 radnika, jedna trećina mlađa od 35 godina, a u porodicama zaposlenih ove kompanije ima oko 600 djece uzrasta do 10 godina.

Podstaknuti brigom za svoje radnike i njihove porodice, „Alumina“ je prije dvije godine izgradila i dječiji vrtić, čime je pokazala punu društvenu odgovornost, navodi se u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare