Smanjiti potrošnju električne energije

0

Nacrtom zakona o energetskoj efikasnosti u Republici Srpskoj predviđena je ušteda potrošnje električne energije, a javni sektor biće obavezan da bude predvodnik u racionalnom upravljanju energijom, rekao je danas načelnik Odjeljenja za elektroenergetiku u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Janković. Janković je na javnoj raspravi o nacrtu ovog zakona na Palama rekao da Republika Srpska ima potencijale za značajne uštede.

On je istakao da je ovo novi zakon koji uvodi i novi odnos prema energiji u Republici Srpskoj i racionalizaciji potrošnje energije i uvođenje mjera energetske efikasnosti.

„Energetska efikasnost predstavlja uvođenje mjera i tehnologija kojima se smanjuje potrošnja energije, a da se ne umanjuje dostignuti komfor života i kvalitet usluga“, rekao je on i dodao da ovaj zakon odražava globalna nastojanja za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i negativnih uticaja na životnu sredinu.

U sklopu toga, kakao je rekao, zakon predviđa niz mjera kod kojih bi javni sektor bio predvodnik i primjer za povećanje javne svjesti o potrebama i koristima uvođenja energetske efikasnosti.

Janković je naglasio da ovaj zakon tretira i obnovljive izvore energije.

On je rekao da je na jučerašnjoj javnoj raspravi u Trebinju i danas na Palama rečeno da javni sektor treba da bude predvodnik u provođenju mjera energetske efikasnosti.

„Primjedbe su da će to iziskivati određene troškove u opštinama koje imaju ograničena budžetska sredstva“, rekao je on i dodao da je cilj ovog zakona smanjenje troškova na duži vremenski period.

Prema njegovim riječima, lokalne zajednice i čitav sistem javne uprave biće obavezni da uvedu sistem energetskog menadžmenta, što će na kraju dovesti do smanjenja troškova.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o energetskoj efikasnosti biće održane i u Banjaluci, Bijeljini i Doboju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare