Smanjenje potrošnje energije i zagađenja

0

ZVORNIK – U Zvorniku je danas počela dvodnevna obuka pod nazivom „Saobraćaj, transport, održivi razvoj, smanjenje potrošnje energije i zagađenja“, a u okviru projekta „Konsultacije za energetsku efikasnost BiH“.
U obuci učestvuju predstavnici opština i gradova Laktaši, Gradiška, Prijedor, Bijeljina, Zvornik, Zenica, Travnik, Livno i Bihać.

Predavač sa Fakulteta za saobraćaj i komunikacije iz Sarajeva Osman Lindov, rekao je da će na skupu govoriti o manjoj zagađenosti vazduha saobraćajem, o zagađenju bukom, i kako štedjeti energiju u saobraćaju.

Lindov je rekao da se u ovoj oblasti može postići mnogo više, a neki od načina su eko-test motornih vozila, energetska efikasnost u transportu i eko-vožnja.

„Obradićemo i `LEAP` – lokalne akcione planove za zaštitu okoline, te `SEAP` – lokalne akcione planove energetske efikasnosti, i pokušati da objasnimo ljudima da razmišljaju o štednji energije, rekao je Lindov.

On je dodao da je onaj ko je riješio pitanje energije i transporta, riješio mnogo problema u svom razvoju.

„Energiju, koliko god je proizvedete, možete prodati, jer je potražnja sve veća, a s druge strane, ako energija nije iz obnovljivih izvora, imate problem zagađenja. Danas ćemo govoriti i o alternativnim izvorima energije“, rekao je Lindov.

Lindov ističe da i transport može povećati energetsku efikasnost, te da je dvodnevna obuka počela u pravo vrijeme jer u zimskom periodu u gradovima postoji problem saobraćaja i zagađenja.

„Nakon treninga, predstavnici opština trebalo bi da prenesu poruku i vizije u lokalne sredine kako bi uticali na štednju energije“, napomenuo je Lindov.

Organizator obuke je NJemačko društvo za međunarodnu saradnju „GIZ“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare