Smanjen broj saobraćajnih nezgoda – povećan broj stradalih

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u prva tri mjeseca ove godine dogodilo se 198 saobraćajnih udesa, što je za 12,4 odsto manje u odnosu na isti period lani, ali je povećan broj stradalih lica, rekla je Srni portparol Centra Danka Tešić.

Tešićeva je istakla da su registrovane dvije saobraćajne nesreće sa poginulim licima, bilo je 12 saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim i 22 sa lakše povrijeđenim licima, a sa materijalnom štetom 162 saobraćajne nezgode.

Ona je rekla da je u saobraćajnim udesima stradalo 66 lica, od kojih dva poginula, teže povrijeđenih je 16 i lakše povrijeđenih 48.

Tešićeva je istakla da je u odnosu na isti period 2013. godine stradalo za 34 lica više ili 106,2 odsto, poginulo je jedno lice manje, teško povrijeđenih je pet lica više, dok je lakše povrijeđenih za 30 lica više.

“Vidljivo je da je broj saobraćajnih nezgoda smanjen za 12,4 odsto, ali da je strdalo za 106 odsto lica više, te je smanjen broj smrtno stradalih, a povećan broj teže i lakše povrijeđenih, pa se može reći da stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja nije na zadovoljavajućem nivou”, rekla je Tešićeva.

Ona je naglasila da su i dalje najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda brzina neprilagođena uslovima puta, što je uzrok 44 odsto svih saobraćajnih nezgoda, a slijede nepoštovanje rastojanja i vožnja pod dejstvom alokohola.

Tešićeva je kazala da se saobraćajne nezgode najčešće događaju na magistralnim putevima u dane vikenda, po mokrom kolovozu i po danu od 12.00 do 16.00 časova.

Ona je istakla da Centar tokom godine redovno provodi akcije kontrole brzine, prisustva alkohola kod vozača i vezivanja pojasa kako bi uticali na smanjenje saobraćajnih nezgoda.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments