Služeno večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice

0

ISTOČNO SARAJEVO – U svim hramovima Mitropolije dabrobosanske večeras je služeno večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice, koja simbolizuje stradanje Isusa Hrista. U hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, opština Istočna Ilidža, plaštanica je u prisustvu vjernika položena na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji predstavlja Hristov grob, nakon čega su je oni cjelivali i provlačili se ispod nje.

Vjernici će moći da cjelivaju plaštanicu sve do sutra uveče, uoči Vaskrsa, koji počinje da se slavi od ponoći oglašavanjem prvih crkvenih zvona.

Plaštanica je platno sa izvezenim ili naslikanim likom Hrista, neposredno poslije skidanja sa krsta.

Večernja služba Velikog petka služi se u treći čas dana, odnosno u vrijeme raspeća Isusa Hrista.

U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem dijelova Jevanđelja o događajima u dane Stradanja.

Na najveći hrišćanski praznik Vaskrs, 16. aprila, u svim hramovima Mitropolije dabrobosanske biće služene vaskršnje liturgije.

U Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu liturgiju bi na Vaskrs u 9.00 časova trebalo da služi starješina ovog hrama Vladimir Stupar, uz sasluženje sveštenstva Mitropolije dabrobosanske

Arhijerejski zamjenik u Mitropoliji dabrobosanskoj protojerej-stavrofor Boris Banduka izjavio je Srni da će prije toga u 8.00 časova biti služeno vaskršnje jutrenje sa litijom oko hrama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare