Služen parastos za Srbe ubijene na Papratnoj njivi

0

FOČA – Služenjem parastosa kod spomenika na Papratnoj njivi kod Foče, danas su obilježene 23 godine od kada su muslimanske snage na tom mjestu iz zasjede ubile 42 srpska borca i civila iz Foče, Trnova i Kalinovika.

Osim rodbine, cvijeće su na spomenik položile opštinske delegacije Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih i zarobljenih iz Foče, te predstavnici opštine Foča i načelnik Kalinovika Mileva Komlenović.

Svijeće su, osim kod spomenika, prislužene i na ostacima kamiona, prevrnutog ispod makadamskog puta, koji je ostao da svjedoči o jednom od najmasovnijih stradanja Srba ovog kraja u proteklom ratu.

Muslimanska vojska je 20. septembra 1992. godine u dubini srpske teritorije, na starom putu Kalinovik-Foča iz zasjede zasula „osama“ i „zoljama“ kamion Vojske Republike Srpske u kojem je, osim boraca Miljevskog bataljona, bio i veliki broj civila.

Niko nije preživio napad, a među žrtvama je bilo i žena koje su prethodno iz Trnova uspjele da izbjegnu u Kalinovik.

Najmlađa žrtva je Slobodan Mastilo, koji je imao nepunih 16 godina.

Drago DŽilit iz Trnova tog dana ostao je bez osamnaestogodišnje sestre Dragane i majke Jovanke.

„Pošle su kod mene u Foču gdje sam živio od 1992. godine, ali su ih ubili iz zasjede. Oca su mi prije toga zarobili na Rogoju i on je te godine ubijen. Ni za jedan od ovih zločina niko nije odgovarao“, kaže Drago koji danas živi u Foči.

Napad na vojni transport, koji je prevozio civile, nikada nije sudski procesuiran, a u fočanskoj Boračkoj organizaciji ne odustaju od zahtjeva da počinioci budu kažnjeni.

„Znamo za neke počinioce ovog zločina koji su nedostupni organima BiH, jer su negdje u Evropi, ali ima i onih koji su dostupni i nalaze se u Sarajevu“, kaže član Predsjedništva Boračke organizacije Foča Miloš Lazović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare