Služen parastos za poginule borce Sarajevsko-romanijske regije

0

U Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca danas je služen parastos za borce poginule u odbrani Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Parastosu, koji je služen povodom obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije, prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, sekretar predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić.

Parastosu su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika grada Istočno Sarajevo Danko Vučetić, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, predstavnici boračkih organizacija ovoga grada, porodice poginulih boraca i drugi gosti.

Obraćajući se okupljenima, starješina Manastira Svetog velikomučenika Georgija arhimandrit Andrej rekao je da su se i ove godine sabrali radi sjećanja na sve poginule vojnike čija su imena umjesto fresaka upisana u hramu kao svjedočanstvo, opomena i sjećanje za vječnost.

„Ovdje smo ih nekako izvukli iz ovozemaljskoga zaborava. Za carstvo nebesko i za vječnost se živi“, istakao je arhimandrit Andrej.

Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije obilježen je danas na Sokocu i Ravnoj Romaniji u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu iz Sarajevsko-romanijskog korpusa za odbranu ove regije poginulo je 4.000 boraca, a ova formacija imala je od 18.000 do 20.000 boraca.

Kao vječni pomen tim junacima izgrađen je Manastir na Ravnoj Romaniji posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju na čijim unutrašnjim zidovima su uklesana imena 4.000 poginulih boraca u odbrani ove regije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare