Služen parastos za poginule borce petog korpusa

0

SOKOLAC – Na Sokocu je danas obilježen Dan formiranja Petog korpusa Vojske Republike Srpske, parastosom za poginule borce u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca.

Na unutrašnjim zidovima ovoga manastira upisano je oko 4.000 imena boraca iz Sarajevsko-romanijske regije poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Poslije parastosa, na spomen-obilježje ispred zgrade Skupštine opštine, na kojem su upisana imena 1.200 poginulih boraca sa ovih prostora, položeni su vijenci, a sveštenstvo je služilo kratki pomen.

Vijence su položile delegacije Trećeg pješadijskog puka /Republika Srpska/ oružanih snaga BiH, grada Istočno Sarajevo, opštine Sokolac i porodica poginulih boraca.

Kratak pomen služen je i na vojničkom spomen-groblju „Mali zejtinlik“, na kojem je sahranjeno 957 poginulih boraca iz proteklog rata, gdje su vijence položili i bivši pripadnici Petog korpusa Vojske Republike Srpske.

Komandir Trećeg pješadijskog puka /Republika Srpska/ brigadir Rajko Knežević rekao je novinarima da je Romanija uvijek bila slobodarska gora, ali je cijena slobodarske tradicije skupo plaćena, jer je 4.000 boraca sa prostora Sarajevsko-romanijske regije dalo živote za današnju slobodu.

On je podsjetio da je Peti korpus Vojske Republike Srpske formiran na današnji dan 31. januara 1997. godine, i da je pravni nasljednik sarajevsko-romanijskog, drinskog i hercegovačkog korpusa na ovom prostoru.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare