Служен парастос за 162 цивила које су усташе убиле на Раковцу 1943. године

0

У селу Раковац код Пала данас је служен парастос за 162 цивила, од којих је 61 дијете било млађе од 14 година, које су усташе звјерски убиле у периоду од 11. до 16. новембра 1943. године.

Роса Живковић /89/, која је тада имала девет година, испричала је да је, док је чувала краве у Криводолима, пронашла сумњиву гомилу покривену земљом и грањем, али да су на неколико мјеста вириле ноге.

„Дошла сам кући и испричала оцу шта сам вид‌јела. Он је позвао њемачку патролу и тамо су нашли 43 тијела. Испричао ми је да су ти људи пребијени, бодени и да су сви скончали без испаљеног метка“, испричала је Роса.

Немања Савић, унук једног од заробљених, рекао је да је на данашњи дан 1943. године у кућама Савића живјело 70, а да их је 56 побијено.

„Тог кобног датума, мој д‌јед, који је имао 19 година, успио је да побјегне из колоне која је тјерана кроз Криводол. Рекао је да мора до тоалета, остао је иза њих и тако преживио“, испричао је Савић и додао да је лоза продужена, али да Савића данас нема онолико колико их је било 1943. године.

Предсједник Предсједништва Борачке органиазције општине Пале Јасна Лазаревић Гавриловић навела да ова организација другу годину организује ово сјећање на страдалу српску нејач из новембра 1943. године, које су на звјерски начин побиле усташе и запалили у штали.

Она је навела да је циљ тих усташких офанзива да систематски затру неке породице на овим подручјима што се, како каже, јасно види на списку свих жртава.

Гавриловићева је истакла да су прошле године обећали да ће жртвама подићи споменик и да је то једна обавеза, као и да се његује сјећање на све злочине који се десио српском народу.

Она је рекла да је паљанска Борачка организација учинила корак напријед, те промовисала филм и споменицу „Осамдесет година ћутања“ о страдању српског народа са Раковца, Криводола, Јеловаца и околних села општине Пале, истичући да су уписане све жртве до којих су дошли.

„Ово је само почетак једног пројекта који ће освјетлити све злочине учињене над српским народом. Желимо да прикажемо колики је обим злочина учињен. То је геноцид над ограниченом простору“, навела је Гавриловићева.

Начелник општине Пале Бошко Југовић нагласио је да са посебним поштовањем одају почаст жртвама усташког злочина и да се тиме настоји исправити неправда која је учињена према српским жртвама, посебно д‌јецом која су убијена.

Он је додао да су на тај начин уништене многе генерације.

Парастос и полагање вијенаца одржани су у оквиру манифестације „Новембар-мјесец дугих ножева“, а присуствовали су, осим потомака, и представници општине Пале, града Источно Сарајево и СУБНОР-а.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare