Služen parastos poginulim pripadnicima Srpske garde Ilidža

0

ISTOČNO SARAJEVO – U hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnom Sarajevu danas je služen parastos za 20 poginulih pripadnika Srpske garde Ilidža, elitne jedinice Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske formirane prije 21 godinu.

Bivši zamjenik komandira Srpske garde Ilidža Miroslav Lučić rekao je da su se bivši pripadnici ove elitne jedinice okupili danas da bi sačuvali tradiciju Vojske Republike Srpske, ali i sjećanje na saborce koji su dali živote za stvaranje Srpske.

On je napomenuo da se često iz federalnog Sarajeva čuje nipodaštavanje, odnosno, poništavanje onog što su gardisti učinili tokom odbrane Ilidže.

„Nažalost ono što smo odbranili četiri godine, izgubili smo jednim potpisom. To je nešto što nas najviše boli, ali stanovnici Istočnog Sarajeva pamte gardiste sa Ilidže koji su u najtežim trenucima bili uz njih“, dodao je Lučić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac rekao je da su gardisti bili elitni dio Ilidžanske brigade srpske vojske i da sa ponosom može da kaže da je ova jedinica bila u sastavu njegove brigade.

„Sa ponosom mogu da kažem da pripadnici Ilidžanske brigade i Srpske garde Ilidža nisu počinili niti jedan zločin na području na kojem su djelovali. Ilidžanska garda bila je ponos i dika Vojske Republike Srpske“, istakao je Šehovac.

Mika Tošić, majka poginulog gardiste, naglasila je da joj je drago da saborci iz garde nisu zaboravili njenog sina Gordana koji je položio život braneći Republiku Srpsku.

„Mi roditelji nećemo zaboraviti, a hvala Gordanovim drugovima, društvu i opštini koji pominju i sjećaju se djela gardista“, rekla je ona.

Srpska garda Ilidža, koja je djelovala u okviru Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske, tokom osnivanja imala je oko 50 pripadnika, stanovnika Ilidže, odlučnih da brane svoje domove i otadžbinu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments