Služen parastos poginulim borcima Kasindolskog bataljona

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na centralnom spomen-obilježju u Kasindolu danas je služen parastos za 90 boraca Kasindolskog bataljona Vojske Republike Srpske koji su dali živote u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Kasindola Slobodan Maunaga podsjetio je da su pripadnici Kasindolskog bataljona ratovali na širem području Sarajeva, od Treskavice do olovskog ratišta.

„Borci iz Kasindola su učestvovali i u mnogim drugim jedinicama, poput Prve i Druge sarajevske brigade, Oklopne brigade. Imali smo mnogo žrtava za malo mjesto poput Kasindola“, kaže Maunaga.

On je napomenuo da se, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, nastoji pomoći porodicama poginulih boraca.

Bivši pripadnik Kasindolskog bataljona Davor Sretenović je istakao da je i danas veoma bitno čuvati sjećanje na ljude iz Kasindola koji su položili živote u temelje Republike Srpske.

Sretenović je istakao da su danas mnogi njegovi saborci još nezaposleni i da bi društvo u tom pogledu trebalo pokazati malo više senzibiliteta.

Mila Živković, čiji je muž poginuo 25. avgusta 1992. godine u Kotorcu, ističe da joj je i sada teško kada se sjeti tog vremena, ali i da danas traje bespoštedna borba za ekonomski opstanak.

„Dani Kasindolskog bataljona“ počeli su 12. juna sportskim manifestacijama, memorijalnim turnirom u malom fudbalu „Boško Vujadin“ i pionirskim turnirom u malom fudbalu „Danko Remić“.

Mjesna boračka organizacija Kasindola organizovala je 14. juna pohod na Klanac, gdje su pale prve žrtve iz Kasindola u odbrani od pripadnika takozvane Armije BiH iz pravca Kijeva.

Manifestacija će biti završena sutra druženjem veterana Kasindolskog bataljona i Udruženja veterana Vojne policije, te veterana Donjeg Kotorca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare