Službi pravne pomoći obratilo se 5.129 lica

0

ZVORNIK – Službi pravne pomoći koja radi u okviru Odjeljenja za opštu upravu opštine Zvornik u protekloj godini obratilo se 5.129 lica koja su tražila usmenu pravnu pomoć ili pravnu pomoć u pisanom obliku.

Stranke su najčešće tražile usmeno pravno savjetovanje i mišljenje iz oblasti rada i radnih odnosa, penzijsko-invalidskog osiguranja, zdravstvene zaštite, boračko-invalidske zaštite, ostvarivanja prava na socijalnu zaštitu i pomoć, zaštitu i ostvarivanje prava kod Poreske uprave Republike Srpske, te u vezi sa raznim pravima i obavezama vezano za rad Opštinske uprave Zvornik.

„Osim usmenih pravnih savjeta i mišljenja, sastavljeno je i 4.760 pismenih akata u vidu tužbi, žalbi, prigovora, zahtjeva, urgencija, punomoći, izjava, prijedloga, ugovora, obavještenja, potvrda o životu, koje su stranke dalje koristile u pravnom saobraćaju i upućivale drugim organima i organizacijama“, rekla je samostalni stručni saradnik za poslove pravne pomoći Dragana Vidaković.

Visina i način plaćanja naknada za usluge Službe pravne pomoći vrši se u skladu sa odlukom o naknadama za usluge koje pruža Služba pravne pomoći.

Od plaćanja su oslobođeni članovi porodica poginulih i nestalih boraca koji primaju porodičnu invalidninu, invalidi rata od prve do četvrte kategorije, civilne žrtve rata vezano za ostvarivanje prava po istom osnovu, kao i penzioneri u ostvarivanju prava iz oblasti penzijsko-invalidske zaštite.

Usluge ne plaćaju ni korisnici materijalne pomoći Centra za socijalni rad, sva lica u svrhu zasnivanja radnog odnosa, učenici i studenti u vezi sa upisom u školu ili fakultet, građani u vezi sa ostvarivanjem prava na dječiju zaštitu i prava iz oblasti zdravstvenog osiguranja, saopšteno je danas iz lokalne uprave.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare