Slovenački paraglajder upao u minsko polje na Jahorini

0

Slovenački paraglajder pao je danas u minsko polje na Jahorini, zadobiši pri tom još neutvrđene povrede, saznaje Srna.

Gorska služba spašavanja Jahorina krenula je na lice mjesta da mu pruži pomoć.

Šef Gorske službe Miro Kalem rekao je Srni da je paraglajder pao na vrh Košuta, kod starih radara JNA.

Kalem je o ovom slučaju obavijestio Jedinicu za deminiranje Civilne zaštite RS, CJB Istočno Sarajevo i Ministarstvo odbrane BiH od kojih će biti potreban helikopter za izvlačenje povrijeđenog.

Ekipe u blizini jednog od povrijeđenih


Načelnik Štaba Civilne zaštite Pale Dragan Elek potvrdio je Srni da su ekipe Gorske službe spašavanja, policija i demineri stigli na mjesto gdje je pao slovenački paraglajder, na vrh Košuta, na Jahorini i da se nalaze u blizini jednog od povrijeđenih.

„Prišli smo jednom od njih na nekih 20 do 30 metara. Vidimo da se pomjera, daje znakove života. Dalje od njega, ima još povrijeđenih, ali ne znamo tačan broj. Izgleda da su oni u boljoj situaciji, jer su se čuli, ali sada ih ne vidimo od magle“, objasnio je Elek.

On je naglasio da spašavanje povrijeđenih otežava magla koja smanjuje vidljivost na 20 metara, a ne dozvoljava ni helikopteru da se spusti.

Paraglajder je pao na izuzetno nepristupačnom terenu, znatno udaljenom od putne komunikacije i skijaških terena Olimpijskog centra Jahorina.

Povrijeđeni paraglajder izvučen iz minskog polja

Jedan paraglajderista, koji je povrijeđen prilikom pada paraglajdera u minsko polje na vrhu Košuta, na Jahorini, je izvučen, a u toku je spašavanje još trojice njegovih kolega, potvrdio je Srni načelnik Štaba Civilne zaštite Pale Dragan Elek.

On je dodao da jedan od paraglajderista ima povredu donjih ekstremiteta, te da je najvjerovatnije nagazio na minu.

„U toku je pružanje ljekarske pomoći, nakon čega će on helikopterom biti prevezen u bolnicu“, rekao je Elek.

Prema njegovim riječima, u toku je akcija spašavanja ostale trojice paraglajderista. „Helikopter je, uprkos magli, uspio da nadleti iznad njih i spusti im užad tako da će jedan po jedan biti izvučeni iz minskog polja“, objasnio je Elek.

Paraglajder je pao na
izuzetno nepristupačan teren, koji je znatno udaljen od putne komunikacije i skijaških terena Olimpijskog centra Jahorina.

Uspješno završena akcija spasavanja

Akcija evakuacije povrijeđenih slovenačkih turista iz minskog polja na vrhu Košuta, na Jahorini, uspješno je završen i svih pet lica je spašeno, potvrdio je Srni rukovodilac Gorske službe spašavanja Jahorina Miro Kalem.

On je precizirao da su trojica Slovenaca bila u bezbjednoj zoni, a dvojica u zoni minskog polja, od kojih je jedan zadobio teške povrede donjih ekstremiteta i helikopterom Eufora je transportovan do zdravstvene ustanove.

Nakon što je deminerski tim uspio da deminira dio terena kako bi se moglo pristupiti akciji spašavanja povrijeđenog, kaže Kalem, pripadnici Gorske službe spašavanja Jahorina i Civilne zaštite Republike Srpske uspjeli su da priđu povrijeđenom, pruže mu prvu pomoć i izvuku ga na bezbjedno.

„Polomljene su mu obje noge i krvario je. Pružili smo mu prvu pomoć i izvukli na bezbjedno, a onda je sanitetom Doma zdravlja Pale transportovan do helikoptera Eufora koji ga je odvezao do prve zdravstvene ustanove“, rekao je Kalem i dodao da su drugog nepovrijeđenog Slovenca koji je bio u zoni minskog polja izvukli pripadnici Eufora.

On je rekao da je, nakon dobijene informacije da je slovenački paraglajderista uletio u minsko polje i da je teško povrijeđen, odmah alarmirao kompletnu Gorsku službu spašavanja Jahorina, te pozvao Republičku upravu Civilne zaštite i načelnika Civilne zaštite Pale, dok je Eufor odmah ponudio svoje helikoptere, koji su došli na lice mjesta.

Kalem je pohvalio Republičku upravu Civilne zaštite i deminerski tim koji je uspio da deminira dio terena kako bi spasioci mogli bezbjedno da priđu do povrijeđenog.

{iframe height=“377″}http://24ur.com/bin/player/embed.php/wGKomQ29Vv1I274/u26Kf/aSUKQ1xj0gnof5zFSAH4s={/iframe}

(www.palelive.com / Srna / foto: vertigo-sa, arhiva)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare