Sljedeće sedmice obilježavanje 26 godina od egzodusa sarajevskih Srba

1

U Istočnom Sarajevu sljedeće sedmice biće obilježeno 26 godina od egzodusa sarajevskih Srba, najavljeno je iz Gradske uprave.

U organizaciji grada Istočno Sarajevo i Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo u utorak, 15. marta, od 19.00 časova predviđena je Akademija pod nazivom „Sloboda kroz golgotu“, kao i izložba fotografija u Kulturnom centru.

Na akademiji je predviđeno obraćanje gradonačelnika LJubiše Ćosića i predsjednika Skupštine grada Branka Koromana.

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske u srijedu, 16. marta, na Sokocu će istim povodom od 12.00 časova biti služen pomen na Vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“, polaganje vijenaca i obraćanje zvaničnika.

Parastos poginulim borcima taj dan će biti služen u 13.00 časova u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Egzodus Srba iz Sarajeva predstavlja niz događaja koji su uslijedili nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je pet opština Srpskog Sarajeva, u cjelini pripalo FBiH, dok je drugih pet podijeljeno između Republike Srpske i Federacije BiH, gdje su Srbi uglavnom dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja.

Srpski borci zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske, odbranili domove, a onda su Ilijaš, Grbavica, Ilidža, Rajlovac, Hadžići, Mrkovići, Nahorevo i druga naselja u Dejtonu pripala Federaciji BiH.

Sarajevski Srbi su sa sobom ponijeli samo najneophodnije stvari, a mnogi su se odlučili da premjeste posmrtne ostatke članova porodice.

Na Sokocu je formirano Vojničko spomen-groblje „Mali Zejtinlik“, na koje su preneseni posmrtni ostaci oko 1.000 boraca Vojske Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

150.000+ SA.. 250.000 HR.. 17.000 Odzak.. Krajina.. vjekovna srpska ognjišta..