Sljedeće odredište biciklista Hristov grob

0

Sedam biciklista i planinara iz planinarskih društava „Javorina“ iz Pala i „Vučji zub“ iz Trebinja uspješno su okončali biciklističku ekspediciju, te ujedno i poklonički put „Pale – Hilandar 2010“, koji je paljanska planinarska družina organizovala od 27. avgusta do 5. septembra ove godine.

Marko Koroman, Miroslav Jokić, Miloš Golić, Žarko Budinčić, Aleksandar Zeković, Miroslav Klačar i Mladen Lukić, prevalili su tokom šestorodnevne vožnje na svojim dvotočkašima put od čak 1.010 kilometara, a tokom putovanja obišli su i brojne manastire u RS, Srbiji, Makedoniji i Grčkoj, gdje su u nekima, poput manastira Presvete Bogorodice u Đunisu, kod Kruševca, imali i konačište nakon iscrpljujuće vožnje.

– Dnevno smo prelazili etape od 145 kilometara do 202 kilometra. U prva dva dana pratile su nas i poprilično visoke temeperature, da bi u preostalim danima vrućinu zamijenilo osjetnije zahlađenje i prijatan vjetar. Posljednjeg dana putovanja, na dionici od Soluna do Svete gore, imali smo i jak vjetar u leđa, tako da smo se kretali i brzinom od 50 kilometara na čas – govori za „Fokus“ Mladen Lukić, predsjednik „Javorine“, ističući da je družina imala i dan odmora u Jersosu i Kakovu, gdje su posjetili i metoh manastira Hilandar, porazgovarali s tamošnjim domaćinima i uvjerili se u njihov predan rad na održavanju manastirske zadužbine.

Lukić kaže da su na Svetu goru stupili 3. septembra, gdje ih je dočekao otac Simeon, pruživši im prijatne i ugodne riječi dobrodošlice, da bi potom predali i poklone koje su po njima poslali priložnici svetog manastira iz RS.

– Imali smo priliku da osjetimo nesvakidašnji mir i blagostanje koje ovo sveto mjesto pruža svim poklonicima, a već narednog jutra i veliku čast da prisustvujemo liturgiji i pričešću, nakon čega smo besjedili sa svetogorskim ocima. U pratnji oca Simeona obišli smo i galeriju starih i dragocjenih pravoslavnih ikona, a zatim, u pratnji oca Nikanora, i vinske podrume, gdje smo za poklon dobili visokokvalitetno crno vino – priča Lukić.

Kaže da ih posebno raduje što je akcija pobudila veliko interesovanje kod brojnih biciklista širom RS, koji su već izrazili želju da im se pridruže na narednom pokloničkom putovanju na Svetu goru, koje planiraju ponoviti u naredne dvije godine.

– Na Svetoj gori smo zatražili i blagoslov za pokloničko biciklističko putovanje do Jerusalima, koje ćemo, ako bog da, upriličiti 2013. godine. Za taj podvig trebaće nam najmanje 30 dana, a organizacija i logistika koja je potrebna za takvu ekspediciju već u početku najavljuje velika iskušenja. Ipak, sigurni smo da nas na putu do Hristovog groba ništa neće zaustaviti – kaže Lukić.

Duhovni mir i snaga

Lukić kaže da poklonički put do Hilandara, nasuprot velikog fizičkog zamora, donosi još veće psihičko rasterećenje, duhovni mir i snagu, koji su neophodni za bavljenje visokorizičnim sportovima kao što su alpinizam i planinarstvo.

– Već smo osvojili najviše vrhove Evrope, Afrike, te Sjeverne i Južne Amerike, a naša namjera je da osvojimo i krov svijeta. Nadamo se da ćemo već dogodine uspjeti poslati prvu ekspediciju RS na Himalaje i ostvariti vjekovni san planinara s ovih prostora – ističe Lukić.

(www.palelive.com / Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare