Slikar Marko Kusmuk sa Pala predstavio svoj rad u Berlinu

0

Akademski slikar Marko Kusmuk sa Pala predstavio se juče sa svojom serijom slika „Surditas“ na prestižnoj internacionalnoj izložbi pod nazivom „Meta“ u Berlinu.

Osim Kusmuka, na ovoj međunarodnoj izložbi svoje radove su predstavili i umjetnici Vanesa Notli /Vanessa Notley/ iz Velike Britanije, Malatsion /Malatsion/ iz Francuske i Hajke Rušmajer /Heike Ruschmeyer/ iz NJemačke.

Kusmuk je rekao za Srnu da se nakon Lajpciga i Rendsburga četvrti put ove godine predstavio njemačkoj publici, a da radovi iz ciklusa „Surditas“ nose ovogodišnju prvu nagradu fondacije „Vladimir Veličković“.

„Prisustvo naših umjetnika na međunarodnoj umetničkoj sceni od velikog je značaja, kako za pojedinca, tako i za našu umetničku scenu. NJemačka ima jak sistem u okviru koga vizuelna umjetnost funkcioniše, a Berlin je jedan od istaknutijih centara umjetnosti“, istakao je Kusmuk.

On je naveo da izložba „Meta“ kroz crteže i skulpture istražuje jednu dimenziju koja je van materijalnog okruženja, a umjetnički stil i izraz četvoro umjetnika će kod posmatrača motivisati osjećaj uznemirenosti, ali i gracioznosti.

Izložba će biti otvorena do 2. novembra.

Marko Kusmuk rođen je 15. februara 1985. godine u Sarajevu. Djetinjstvo je proveo na Palama, većinom u slikarskom ateljeu svoga oca, akademskog slikara Zorana Kusmuka.

Akademiju likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu završio je 2007. godine na Odsjeku slikarstvo, a specijalističke studije pohađao u Italiji. Doktorske studije završio je u Beogradu, u klasi profesora Miloša Šobajića.

Marko Kusmuk pripada generaciji savremenih srpskih slikara, a do sada je ostvario 15 samostalnih i oko 80 drugih izložbi i umjetničkih projekata u zemlji i inostranstvu, gdje njegovi radovi dobijaju međunarodna priznanja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments