Slava u doba korone – prilika da suština nadvlada formu

0

FOČA – Pravoslavni sveštenici iz Foče uputili su apel vjernicima da krsnu slavu obilježavaju, prije svega, onako kako to crkveni zakon nalaže, a to je da se pripreme slavski kolač, žito i svijeća, te da se zbog aktuelne situacije u vezi sa širenjem virusa korona smanji broj gostiju i ako je moguće da se slava svede na porodični nivo.

Protejerej-stavrofor i starješina fočanskog Hrama Svetog Save Nenad Tupeša kaže da ni Bogu ni svetitelju koji se proslavlja nije ugodno da se neko na proslavi njegovog imena razboli i da tu zarazu prenese na druge ljude.

“Da članovi porodice budu ti koji, zaista, i proslavljaju krsnu slavu, a da ove godine gosti, pogotovo iz područja pogođenih virusom, izostanu sa slavlja, upravo da bi se zaštitili. Dakle, treba sve u krajnjoj skromnosti ove godine provesti i proslaviti Svetog Lazara Četvorodnevnog i Svetog Đorđa, ako se do tada produži ovo stanje”, navodi Tupeša, koji je i profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči.

On je pojasnio da se prekađivanje, kao i ranije, obavlja na uobičajen način – žito se donosi u hram i nakon pomena i prekađivanja nosi kući.

Tupeša je naglasio da je obaveza da se spreme slavski prinosi, koji obično kada je velika navala gostiju dođu u drugi plan, te da je ovo prilika da suština nadvlada formu.

“Nama Srbima je nekako sve drugo važnije – spremanja kolača, torte i slavske gozbe, a ono što je suštinsko se nekako skrajni. Evo sada je upravo prilika da ugodimo Bogu i svetima koje proslavljamo, da stavimo akcenat na ono što treba da bude glavno, a to su slavski kolač, žito i slavska svijeća i prije svega molitva svetitelju, Gospodu, Bogorodici i svima svetima koje proslavljamo. U svakoj nevolji bude neka i korist, tako i u ovoj bolesti koja nas je pogodila, ipak, možemo da izvučemo pouku da se vratimo sebi, da se vratimo Bogu na pravi, izvorni način, da forma ostane po strani, a da suština dođe do izražaja”, ističe Tupeša.

On je dodao da Crkva, kao odgovoran činilac društva, poštuje sve mjere nadležnih, te da službama koje se redovno obavljaju prisustvuju vjernici koji nisu stariji od 65 godina i koji nemaju zdravstvenih problema.

Tupeša je podsjetio da su fočanski sveštenici još ranije preporučili da se svi porodični obredi, kako radosti, tako i žalosti, svedu na minimum – sahrane u krugu najuže porodice, bez cjelivanja, rukovanja i okupljanja u zatvorenom, a parastosi samo crkveni bez davanja daće.

“Isto tako, ako je moguće, i krštenja, zbog straha kod onih koji imaju želju da pozovu veći broj gostiju, neka ih odgode dok prođe ova bolest. Vjenčanja svakako uz post nisu moguća, a biće nakon Vaskrsa, ali da se odgode dok se situacija stabilizuje”, poručio je Tupeša.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments