Slađana Klačar bojama mijenja pogled na svijet

0

Najvažniji i najzahtjevniji projekat bilo je oslikavanje Pedijatrijskog odjeljenja Doma zdravlja na Palama, što je izazvalo pozitivne reakcije kod malih pacijenata i njihovih roditelja, kao i medicinskog osoblja.

Tridesetosmogodišnja Slađana Klačar sa Pala, diplomirani profesor engleskog jezika i književnosti, posljednjih nekoliko godina bavi se svojom „prvom ljubavi“ – intenzivno oslikava zidove.

Slađana 12 godina radi kao nastavnik engleskog jezika u osnovnim školama „Srbija“ i „Pale“. NJen život je ispunjen svakodnevnim rutinskim obavezama, ali i mnogim drugim stvarima koje je ispunjavaju, kao što su ples, pjevanje, pisanje, gluma i slikanje.

Klačareva za sebe kaže da je „obična žena sa neobičnim interesovanjima“.

Oduvijek je željela da stvara i uljepšava predmete, odjeću, prostor, ali okolnosti u kojima je odrastala i školovala se nisu dozvolile da studira ono što je najviše željela – slikarstvo.

U razgovoru za Srnu Klačareva ističe da je slikanje neodvojivi dio njene ličnosti i da osjeća radost kada je u dodiru sa bojama i kistovima.

Kada je riječ o oslikavanju zidova, interesovanje se kod nje javilo veoma davno, ali, kako kaže, nije bilo jednostavno pronaći slobodan zid za eksperimentisanje.

„Sve je počelo prije sedam-osam godina kada smo koleginice Mirjana Glendža, Jovana Ninković i ja u naselju Podvitez došle na ideju da oslikamo maleni hol u toj školi, kako bismo djeci uljepšale boravak.

Poslije toga sam se malo ohrabrila i krenula u potragu za nekim drugim sumornim zidovima kojima je bilo potrebno malo života i boje“, objašnjava Klačareva.

Ona oslikava zidove visokokvalitetnim i veoma trajnim akrilnim bojama postojanih nijansi, koje se miješaju sa vodom. Kada se osuše, ostaje gumenasti vodootporni sloj, pa je oslikane zidove lako održavati.

Zajedno sa učenicima, Klačareva je prije tri godine oslikala nekoliko učionica i školskih hodnika u područnoj školi u naselju Podgrab, što je za djecu bilo korisno iskustvo, jer su i oni mogli dati svoj doprinos stvaranju i očuvanju ambijenta u kojem borave.

Ipak, najvažniji i najzahtjevniji projekat bilo je oslikavanje Pedijatrijskog odjeljenja Doma zdravlja na Palama, što je izazvalo pozitivne reakcije kod malih pacijenata i njihovih roditelja, kao i medicinskog osoblja.

„Fizički, to je veoma zahtjevan posao, jer ponekad provedem i po 15-16 časova na nogama, gotovo bez pauze, ali obilje boja i neka prijatna muzika učini da odmorite misli i da osjetite da donosite pozitivnu promjenu, na neki svoj način“, navodi Klačareva.

Klačareva je dvadeset godina trenirala moderne plesove i bila je državni prvak u nekoliko kategorija. Radila je i kao kostimograf, dizajnirala i sašila na stotine plesnih kostima i haljina. Voli da piše, i poeziju i prozu, ali i dramske tekstove.

Prije dvije godine, ona je sa grupom kolega formirala Amatersko pozorište prosvjetnih radnika. Slađana Klačar član je i hora opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ sa Pala.

Klačareva je predsjednik Nevladine organizacije „Klik“, koja realizuje projekte i radionice sa ciljem poboljšanja uslova u kojima djeca i mladi žive, odrastaju i stvaraju.

Prije četiri godine, dobila je Plaketu opštine Pale za doprinos u humanitarnom radu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments