Skupština usvojila plan rada

0

ZVORNIK – Skupština Udruženja ratnih vojnih invalida Zvornik usvojila je na današnjoj sjednici plan rada za 2013. godinu u okviru kojeg je kao prioritetan zadatak istaknuto poboljšanje materijalnog položaja ove kategorije.

Potpredsjednik Skupštine ovog udruženja Milan Milošević rekao je da je Udruženje dobilo građevinske dozvole od nadležnih organa za postavljanje četiri bilborda duž magistralnog puta kod Zvornika.

„NJih ćemo izdavati i taj novac koristiti za pomoć ratnim vojnim invalidima. Takođe, donijeli smo odluku da osnujemo još jedan fond solidarnosti koji će se puniti tako što ćemo izdvajati po jednu KM od invalidnina, a ta sredstva koristićemo za pomoć najugroženijim ratnim vojnim invalidima“, rekao je Milošević, podsjetivši da u Udruženju funkcioniše i Fond solidarnosti iz kojeg se izdvajaju sredstva za slučajeve smrti invalida i člana uže porodice.

Predsjednik Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragomir Jančić, koji je prisustvovao današnjoj Skupštini zvorničkog Udruženja, istakao je da Savez traži od nadležnih organa da ortopedska pomagala koja koriste ratni vojni invalidi budu napravljena od kvalitetnog materijala.

„Za invalida je bitno da proteze koje imaju budu kvalitetne i da mogu njima da se služe. Međutim, do sada su za pravljenje proteza korišteni materijali koji su korišteni prije 50 godina, a danas ima kvalitetnijih, laganih, izdržljivijih materijala i mi tražimo da se Pravilnici o ortopedskim pomagalima izmijene u tom pogledu i da dođe do poboljšanja. Takođe, tražimo da mi biramo ortopedske kuće koje će za nas praviti proteze, a ne da to radi Fond zdravstvenog osiguranja“, rekao je Jančić.

On je naveo da je startna osnova za invalidnine 515 KM i da je povećana tri odsto. „To nije dovoljno za populaciju kojoj pripadamo, ali moramo sagledati kompletnu situaciju, jer vidimo da kod svih budžetskih korisnika imamo smanjenje od 10 odsto, a mi smi uspjeli da dobijemo povećanje od tri odsto. Očekujemo da u ovoj godini, ako se ukaže prilika, uslijedi i veće povećanje“, rekao je Jančić.

Na današnjoj Skupštini usvojeni su finansijski i izvještaji o radu, te finansijski plan za ovu godinu. Prije Skupštine Udruženja, 18 ratnih vojnih invalida dalo je krv u zvorničkoj Službi za transfuziju.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare