Skupština povjerilaca „Famosa“ 9. decembra

0

Skupština povjerilaca Radne organizacije „Famos“ Koran na Palama trebalo bi da bude održana 9. decembra da bi donijela odluku o pismu namjere Vlade Republike Srpske, odnosno preduzeća „Nikola Tesla“ iz Banjaluke.


Skupština bi trebalo da bude održana Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu.

Predstavnik radnika Gorjan Brčkalo rekao je da će Skupština povjerilaca razmatrati i dalji tok vođenja stečajnog postupka, a da je krajnji cilj pokretanje proizvodnje ovog nekadašnjeg industrijskog giganta.

U krugu Fabrike danas se okupilo desetak radnika nezadovoljnih što Skupština povjerilaca nije održana 11. oktobra i što im se nije obratio stečajni upravnik Radoslav Bratić.

Miroslav Subotić, jedan od radnika koji su se okupili ispred uprave preduzeća, podsjetio je da su Vlada i preduzeće „Nikola Tesla“ poslali pismo namjere da stečajni upravnik organizuje sastanak povjerilaca na kojem će biti donesena odluka da se ovo preduzeće proda Vladi, odnosno Javnom preduzeću „Nikola Tesla“.

Radnici preduzeća „Famos“ Koran na Palama primili su početkom oktobra pismo namjere od Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, u kome su obaviješteni da je analizom tehničko-tehnološkog procesa utvrđeno da ova firma ima perspektivu ukoliko budu realizovani određeni koraci.

U pismu Ministarstva navodi se da bi jedan od narednih koraka trebalo da bude da Vlada Srpske za 1,5 miliona KM kupi preduzeće, s tim da bi se plaćanje od milion maraka trebalo obezbijediti u kraćem roku, a ostatak do kraja februara 2014. godine.

„Time bi preduzeće došlo u poziciju da nema bilo kakvih obaveza, a kupljena protivvrijednost je višestruko veća“, navodi se u pismu.

Iz Ministarstva su istakli da je od strateškog značaja posjedovati vlastitu proizvodnju motora koji se mogu izvoziti na globalno svjetsko tržište. Prema procjeni, prihod od proizvodnje motora bi poslije 2016. mogao prevazići iznos od 20 miliona KM.

Stečajni upravnik Radne organizacije „Famos“ Koran Radoslav Bratić rekao je ranije da je Vlada Republike Srpske 29. maja donijela zaključak da Javno preduzeće „Nikola Tesla“ sačini prijedlog o mogućnosti pokretanja proizvodnje i kupovine „Famosa“ na Koranu, što je ova firma i učinila.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare