Skupština odbila prijedlog SNSD-a da razmatra stanje u RTV IS

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština Grada Istočno Sarajevo odbila je prijedlog Kluba odbornika SNSD-a da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti i tačka razmatranje stanja u Radio-televiziji Istočno Sarajevo /RTV IS/ i pomoć radnicima ove medijske kuće, koji su 18. jula stupili u štrajk upozorenja.

“S obzirom da smo istinski zabrinuti za stanje u RTV IS, kao i položaj radnika u ovoj medijskoj kući, koja je kroz svoj dugogodišnji rad bila simbol postojanja srpskog naroda na ovim prostorima, predložili smo da se u dnevni red uvrsti i ova tačka, jer Grad, kao osnivač ovog preduzeća, ne smije dozvoliti da dođe do generalnog štrajka”, rekao je Srni šef Kluba odbornika SNSD-a Dejan Šešelj.

Šešelj je konstatovao da bi štrajk imao veoma negativne posljedice i stvorio negativnu sliku o gradu, čiji je RTV IS simbol postojanja.

“Naš stav je da bi gradonačelnik i načelnici opština koje ulaze u sastav grada trebalo da iznađu rješenje za stanje u ovoj medijskoj kući. Klub odbornika SNSD-a imao je prijedlog da u budžetu grada iznađemo sredstava da interventno djelujemo sa 50.000 KM, kako bi se stanje za početak normalizovalo, te da se napravi plan konsolidacije”, naglasio je Šešelj.

Osim jednokratne pomoći od 50.000 KM za isplatu plata zaposlenima Klub odbornika SNSD-a u Skupštini Grada je predložio da Grad, kao osnivač, u roku od mjesec dana pripremi detaljnu analizu rada RTV IS u protekle četiri godine, napravi plan finansijske konsolidacije, reprograma obaveza i finansijskog poslovanja do kraja ove i za narednu godinu.

“Takođe, predložili smo i da Skupština grada odmah smijeni Nadzorni odbor i imenuje privremeni, te da raspiše konkurs za nove članove ovog tijela i da u roku od mjesec dana nezavisna revizorska kuća, izabrana konkursom, izvrši reviziju poslovanja RTV IS”, naglasio je Šešelj.

On je rekao da Klub odbornika SNSD-a smatra i da direktor RTV IS nije ispoštovao plan koji je ranije dostavljen odbornicima, iako su dobili uvjeravanja da će on biti realizovan, zbog čega je danas, između ostalog, ova medijska kuća u veoma teškoj situaciji.

Radnici RTV IS 18. jula stupili su u jednočasovni štrajk upozorenja, kako bi skrenuli pažnju na svoj težak socijalno-ekonomski položaj.

Direktor RTV IS Aleksandar Kostović rekao je ranije Srni da ovo javno preduzeće, čiji je osnivač Grad Istočno Sarajevo, od osnivanja ima problema sa finansiranjem i normalnim poslovanjem, istakavši da se do sada sve svodilo na obećanja.

Predsjednik Sindikata RTV IS Slađana Bratić rekla je ranije Srni da se radnicima duguju tri plate, 18 toplih obroka, 20 naknada za prevoz, dok se doprinosi povremeno uplaćuju, što im onemogućava ovjeravanje zdravstvenih knjižica i adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments