Skup geologa iz regiona

0

ZVORNIK – U Zvorniku se danas održava Međunarodni naučno-stručni skup pod nazivom „Geologija Republike Srpske i regiona“ na kojem će predstavnici geozavoda predstaviti dosadašnje rezultate istraživanja u ovoj oblasti i razmijeniti mišljenja.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Darka Deurić rekla je na današnjem skupu da ovo ministarstvo, u saradnji sa Republičkim zavodom za geološka istraživanja, nastavlja sa aktivnom izdavačkom djelatnošću i organizovanjem naučno-stručnih skupova iz oblasti geologije, s ciljem unaređivanja i popularizacije ove naučne oblasti.

„Nadam se da će nakon današnjeg naučnog skupa biti publikovani značajni naučni radovi, kao i korisni zaključci za razvoj i unapređenje ove oblasti“, dodala je Deurićeva.

Direktor Republičkog zavoda za geološka istraživanja Dragan Mitrović rekao je da će učesnici skupa o temi „Uloga i saradnja geoloških zavoda u geološkim istraživanjima“ danas iznijeti mišljenja, među kojima su posebno važna iz Slovenije i Hrvatske, koje su članice EU.

Prema njegovim riječima, posebno su važna njihova iskustva kod organizacije geoloških zavoda u EU, međusobnoj saradnji, mogućnosti projekata, prekograničnoj saradnji.

On je dodao da će skup biti iskorišten za uspostavljanje novih kontakata i ostvarivanje saradnje, te pripremanje za potpisivanja memoranduma o saradnji.

„Poznato je da BiH, odnosno Republika Srpska, da ima duge granice sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, a da geološke granice ne poznaju administrativne, što znači da su neki problemi u tim zemljama kod nas praktično zajednički sa aspekta iskorištavanja mineralnih sirovina i njihove zaštite“, napomenuo je Mitrović.

On je istakao da je veoma značajan dugoročni Program razvoja osnovnih geoloških istraživanja u Republici Srpskoj, koji treba da se usvoji u Narodnoj skupštini Srpske.

„To je svojevrsna strategija sa petnaestogodišnjim planiranjem geoloških istraživanja. Može se reći da je Srpska bogata mineralnim sirovinama, ali su nedovoljno istražene. Naš je zadatak da povećamo stepen istraženosti, jer postoji velika zainteresovanost stranih koncesionara“, rekao je Mitrović novinarima.

Mitrović je naglasio da je ovo prvi naučno-stručni skup nakon 20 i više godina na kome su okupljeni predstavnici geoloških zavoda svih republika bivše Jugoslavije, geolozi iz svih značajnijih rudnika i geoloških službi Srpske i regiona i predstavnici privrednih društava koja se bave geološkim istraživanjima.

Akademik Aleksandar Grubić rekao je da ovaj skup predstavlja samo jednu „kariku u lancu“ rada geologa od uspostavljanja Geološkog zavoda Srpske. „Geolozi su medijum između sirovina i društva, koji omogućava društvu da maksimalno ekonomično i racionalno koristi to svoje veliko blago“, dodao je Grubić.

Na skupu će biti promovisan drugi broj naučnog časopisa „Geološki glasnik – Nova serija“.

Kourednik Adam Dangić rekao je da je ovo veoma značajan časopis za Republiku Srpsku, ali i za region, jer se u njemu objavljuju naučni i stručni radovi koji prikazuju dostignuća saradnika geološkog zavoda Srpske, ali i autora iz regiona i drugih dijelova svijeta.

„Časopis je veoma značajan jer omogućava da se rezultati koji se postižu u veoma važnim aktivnostima geološkog zavoda Srpske učine dostupnim stručnoj javnosti. On izlazi jednom godišnje i na nivou je vodećih časopisa u svijetu“, rekao je Dangić.

Današnji skup u Zvorniku, na kojem će govoriti predstavnici geozavoda iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske, kao i Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda, otvorio je načelnik opštine Zoran Stevanović.

Geološki zavod Republike Srpske postoji 22 godine, nedavno je postao pridruženi član Asocijacije evropskih geoloških zavoda, a uključen je u različite prekogranične projekte.

Organizatori skupa, kojem prisustvuju i predstavnici kineske kompanije „Betek“, su Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske i Republički zavod za geološka istraživanja Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare