Skrnavljenje spomenika može izazvati recipročna reagovanja

0

ZVORNIK – Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je Srni da oštećenje spomen-ploče poginulim borcima Vojske Republike Srpske na Crnom vrhu kod Zvornika predstavlja necivilizacijski čin koji bi mogao izazvati spontana recipročna reagovanja, koja ne vode ničemu dobrom.

Mitrović je istakao da skrnavljenje spomen-obilježja predstavlja zločin u miru, te naglasio da očekuje reagovanje međunarodne zajednice na ovaj čin.

On je dodao da u ovakvoj atmosferi nije moguće je razvijati i dograđivati mir, što podrazumijeva i postavljanje i čuvanje spomen-obilježja na svim stranama.

„Sigurno ćemo pokrenuti inicijativu da se nešto konkretnije uradi, a ne samo da se apeluje da budu otkriveni počinioci“, rekao je Mitrović.

Za sada nepoznati počinioci oštetili su spomen-ploču poginulim borcima Vojske Republike Srpske na Crnom vrhu. Slučaj je policiji u Zvorniku prijavljen juče oko 17.00 časova.

Spomen-obilježje na Crnom vrhu podignuto je 10. septembra 2010. godine u znak sjećanja na 11 pripadnika VRS, policije i civila, koje su 1992. godine na ovom mjestu iz zasjede ubile muslimanske jedinice. Od tada je oskrnavljeno više puta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments