Škrbić obećao pomoć Domu zdravlja Istočno Novo Sarajevo

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar zdravlja Republike Srpske Ranko Škrbić rekao je da treba raditi na izgradnji dodatnih kapaciteta Doma zdravlja Istočno Novo Sarajevo da bi sve službe bile objedinjene, a ova ustanova postala moderan zdravstveni centar. Škrbić je, nakon posjete ovom domu zdravlja, rekao novinarima da su neke službe dislocirane u ostale dijelove opštine što je dobro kada je riječ o mreži ambulanti porodične medicine, jer je želja da se one približe stanovništvu i u sredinama gdje ima nekoliko hiljada stanovnika.

„Izgradnjom aneksa želimo da razvijemo sadržaje koje Dom zdravlja nije imao ranije u planu, a to je da dobije savremenu službu za hitnu medicinsku pomoć“, rekao je Škrbić i dodao da ova abulanta hitne pomoći za sada može da pruži usluge, ali da su njeni kapaciteti nedovoljni.

On je naglasio da je na današnjem sastanku sa rukovodstvom Doma zdrtavlja dogovoreno da se na prostoru parka iza Doma zdravlja, u saradnji sa lokalnom zajednicom, iznađe mogućnost da se dio zemljišta predvidi za izgradnju aneksa u kome bi bili smješteni hitna medicinska služba, dijagnostički centar, laboratorijske službe, te rendgenska i ultrazvučna dijagnostika.

Škrbić je naveo da bi u tom dijelu bili smješteni i centri za mentalno zdravlje, za socijalni rad i za promociju zdravlja.

„Sada je prilika da objedinimo sve te službe i da pravimo moderan centar i dom zdravlja sa svim sadržajima“, naglasio je ministar zdravlja i dodao da grad Istočno Sarajevo to zaslužuje jer je u ekspanziji, a broj rođenih je veći nego broj umrlih, što je dobro sa stanovništva demografske politike.

Škrbić je dodao da će stručnjaci u Ministarstvu zdravlja koji se bave arhitekturom i građevinom biti na raspolaganju da predlože rješenja koja su neophodna kako bi već u proljeće mogla početi izgradnja aneksa Doma zdravlja Istočno Novo Sarajevo.

„Drago mi je da je gradonačelnik Vinko Radovanović opredijeljen da pomogne, a Ministarstvo zdravlja će obezbijediti potrebnu opremu. U ovom trenutku mogu obećati da će Vlada Republike Srpske obezbijediti ultrazvučnu i rendgen dijagnostiku i druge sadržaje“, poručio je Škrbić.

On je podsjetio da je prije godinu i po dana u Istočnom Novom Sarajevu završena rekonstrukcija objekata porodične medicine. To je zajednički projekat Ministarstva zdravlja koje je obezbijedilo oko 70 odsto sredstava i lokalne uprave koja je obezbijedila oko 30 odsto sredstava.

Škrbić je najavio da će danas posjetiti opštine Trnovo i Kalinovik, koje su bile blokirane nekoliko dana, da bi se uvjerio u to kakva je situacija. On je podsjetio da je ove opštine juče posjetio predsjednik Vlade Aleksandar Džombić sa nekoliko ministara.


(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare