Škrbić: Novi sistemi plaćanja bolničkih usluga

0

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić organizovao je danas u Bolnici Kasindo u Istočnom Sarajevu sastanak na kome su predstavljeni prvi rezultati uvođenja novog sistema plaćanja bolničkih usluga koji omogućava veću pravičnost u raspoređivanju sredstava prema bolnicama.

„Novi sistem obračunavanja i novi parametri za rad bolničkog sektora donose nam jasniju sliku o postignutim razultatima, izvršenim zdravstvenim uslugama, njihovom broju i kvalitetu u bolničkom sektoru“, rekao je Škrbić uoči sastanka sa direktorima zdravstvenih ustanova, predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja i Agencije za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite Republike Srpske, kao i sindikata zdravstva i socijalne zaštite.

Prema njegovim riječima, novi sistem raspodjele sredstava u bolničkom sektoru Srpske, takozvani dijagnostičko-terapeutski slučaj,urađen je po uzoru na iskustva Slovenije i Hrvatske.

„Želimo da građani Srpske u svim našim bolnicama imaju jednak kvalitet pružene usluge“, rekao je Škrbić.

On je naveo da je novi sistem dijagnostičko-terapeutskog slučaja dao prve rezultate i pokazao jasniju sliku u bolničkom sektoru, te da je cilj ove novine svođenje na isti zajednički imenitelj svake usluge i procedure koje bolnica pruža pacijentima.

Škrbić je ukazao na naslijeđeni nepovoljan broj nemedicinskog kadra u bolničkom sektoru koji u nekim bolnicama iznosi oko 12 odsto,a u drugim varira i do 25 procenata u odnosu na ukupan broj zaposlenih.

„Povećan broj nemedicinskog kadra znatno opterećuje naš zdravstveni sistem, a to svakako treba da bude uravnoteženo sa zastupljenošću medicinskog kadra. Zdravstvo mora prestati da bude mjesto socijalnog zbrinjavanja ljudi“, poručio je Škrbić.

Direktor Agencije za sertifikaciju,akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdavstvene zaštite Republike Srpske Siniša Stević predstavio je učesnicima sastanka novi sistem plaćanja bolničkih usluga – dijagnostičko-terapeutski slučaj koji omogućava veću pravičnost u raspoređivanju sredstava bolnicama.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PWP6s4_3NiU}

Prema njegovim riječima, novac se sada raspoređuju prema izvršenim uslugama i broju izliječenih pacijenata,a ne više prema postojećoj strukturi i potrebama za materijalnim troškovima.

„To je dosta revolucionaran pristup u našem regionu sa kojim smo krenuli prošle godine zajedno sa Fondom zdravstvene zaštite Republike Srpske, a prvi preliminarni rezultati ukazuju na to da uz pravičniju raspodjelu sredstava kvalitet usluga, ne da nije opao, nego bilježimo i određena poboljšanja“, rekao je Stević.

Direktor Opšte bolnice Gradiška Vlado Marjanović rekao je novinarima da su sve bolnice sačinile analize rada i usluga u prva četiri mjeseca ove godine, nakon čega treba da planiraju broj usluga do kraja godine.

On smatra da je kvalitet zdravstvene zaštite u Srpskoj podignut na viši nivo,kako u stručnom i kadrovskom, tako i u materijalno-tehničkom smislu.

(www.palelive.com / Srna / RTVIS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare