Škrbić – Bolnica na Sokocu u punom kapacitetu od proljeća

0

SOKOLAC – Početkom narednog proljeća, zahvaljujući sredstvima švajcarske Vlade, trebalo bi u potpunosti da bude opremljena i počne sa radom u punom kapacitetu bolnica za forenziku i psihijatriju Sokolac, rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić.

On je nakon sastanka u Banjaluci sa ambasadorom Švajcarske u BiH Andreom Šalerom podsjetio da je 5. novembra potpisan sporazum u Sarajevu kojim se švajcarska Vlada obavezala da će obezbijediti 1.250.000 KM neophodnih za završetak radova opremanja ove bolnice, koja je u sistemu zdravstvenih ustanova Republike Srpske, ali će služiti svim građanima BiH i osuđenicima koji su na posebnom programu liječenja od različitih psihijatrijskih oboljenja.

Škrbić je naglasio da je švajcarska Vlada u posljednjih nekoliko godina odobrila značajne projekte u oblasti zdravstva u Srpskoj i BiH i pružila podršku razvoju mentalnog zdravlja.
On je dodao da švajcarska Vlada pomaže i u edukaciji iz oblasti sestrinstva, koja će se provoditi u Srpskoj i Federaciji BiH.
„Istakli smo i potrebu unapređenja prevencije i promocije zdravlja u oblasti kardiovaskularnih oboljenja, gdje nam je švajcarska Vlada izašla u susret i spremna je da izdvoji značajna sredstva za naredni period za ovaj program, koji će u oba entiteta doprinijeti razvoju zdravstvenog sektora“, naglasio je Škrbić.

Ambasador Švajcarske u BiH Andre Šaler rekao je da je njegova zemlja jedini bilateralni partner BiH aktivan u domenu zdravstva, kao i da se radi na unapređenju saradnje, te na promociji zdravlja i sprečavanju kardiovaskularnih oboljenja.

„Naša nova strategija – razvojne saradnje između Švajcarske i BiH do 2015. godine, predviđa zdravstvo kao glavni domen u kojem ćemo biti aktivni u narednim godinama“, poručio je Šaler.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare