Školovati kadrove za deficitarna zanimanja

0

ZVORNIK – Zvornički poslodavci smatraju da su deficitarna zanimanja u oblasti tekstilne i obućarske industrije, kao i poljoprivredna i prehrambena zanimanja, dok je na evidenciji Biroa za zapošljavanje najviše neproizvodnih zanimanja, te pravnika i ekonomista. Organizator poslova zvorničkog Biroa za zapošljavanje Goran Petrović je, nakon sastanka sa predstavnicima osnovnih i srednjih škola i poslodavaca, rekao novinarima da su poslodavci iskazali potrebu za kadrovima kojih trenutno nema na evidenciji biroa.

Podsjetivši da je sastanak održan u okviru projekta „Lokalno partnerstvo za razvoj zapošljavanja i ekonomije“, Petrović je istakao da je zaključeno da u roku od dvadesetak dana bude održan sastanak sa roditeljima djece završnog razreda osnovnih škola na kojem će biti informisani za kojim su zanimanjima poslodavci iskazali potrebu, odnosno zanimanjima koja su najprofitabilnija na tržištu rada.

„Drugi pravac je da se učenici posjetom proizvodnim kapacitetima direktno informišu o radnom procesu i da odluče o izboru zanimanja“, rekao je Petrović.

On je istakao da postoje mogućnosti da se, u okviru programa obuke i prekvalifikacije za lica koja budu zainteresovana za neka od potrebnih zanimanja, aplicira prema Zavodu za sredstva za edukaciju, kako bi se lakše došlo do posla.

Petrović je rekao da će biti upućena inicijativa resornom ministarstvu da prioritet bude školovanje kadrova za deficitarna zanimanja.

„Ove aktivnosti su veoma bitne, jer će nadležne strukture na lokalnom nivou više razmišljati o ovdašnjim potrebama tržišta rada i potrebi opredjeljenja za potrebna zanimanja, a ne da se iz godine u godinu školuje kadar za zanimanja koja ne apsorbuje tržište rada“, poručio je Petrović.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare