Škole proslavile Svetog Savu

3

Prosvjetni radnici i učenici u osnovnim školama „Srbija“ i „Pale“, kao i u Srednjoškolskom centru u nedjelju su lomljenjem slavskog kolača i kulturno-umjetničkim programom proslavili Savindan.

Direktor Osnovne škole „Pale“ Aleksandar Rajić rekao je da je Sveti Sava prije 800 godina započeo put prosvetiteljstva, da je njegovo djelo duhovna čitanka, otvorena knjiga koja prenosi mir i ljubav, smirenost, odanost vjeri i molitvi.

„Sveti Sava postao je simbol srpske nacije. On je oplemenio dušu Srba vrlinama izvornog hrišćanstva sa istoka, naučio svoj narod šta su ljubav, mirenje, praštanje, znanje“, istakao je Rajić.

On je dodao da se proslavom praznika posvećenom prvom srpskom prosvjetitelju ta njegova misija širenja znanja prenosi budućim generacijama.

Rajić je istakao da su ovom prilikom ispraćeni i penzioneri koji su dugo godina radili u školi i stekli uslove za odlazak u penziju.

Prema njegovim riječima, škola „Pale“ broji 828 učenika podijeljenih u 33 odjeljenja, a veliki napor ulaže se u podizanje kvaliteta nastave.

Rajić je podsjetio da sve što su u školi opremili i nabavili do sada, uspjeli su zahvaljujući Vladi Republike Srpske, opštine Pale, nevladine organizacije „Vord vižn“, drugim donatorima i vlastitim zalaganjem.

Direktor Osnovne škole „Srbija“ na Palama Sanja Marković izjavila je da svake godine organizuju kulturno-zabavni program povodom proslave školske slave Svetog Save i da se trude da to uvijek bude bolje i ljepše.

Markovićeva je navela da i njihova škola ima veliku podršku od lokalne zajednice i Vlade Srpske.

Direktor Srednjoškolskog centra „Pale“ Nedeljko Gazivoda rekao je da srpski narod ima učitelja na kojem mu mogu pozavidjeti svi narodi i da je Svetosavlje drugo ime za pravoslavlje koje počiva na najvišim moralnim vrijednostima.

On je dodao da se ovom prazniku raduju i đaci i profesori.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je slavu svim školskim ustanovama, te ocijenio da je potrebno sačuvati pravoslavlje, svetosavski duh i entuzijazam koji treba da bude prisutan cijele godine, a ne samo danas.

Jugović je rekao da škole sa područja ove lokalne zajednice ostvaruju uspješne rezultate na svim takmičenjima, tako da će imati podršku opštine i kompletne društvene zajednice.

Proslavi Krsne slave u osnovnim školama i Srednjoškoslkom centru prisustvovali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve, brojne ličnosti iz javnog, političkog i privrednog života sa područja ove opštine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

A da se malo ove zvanice iz Opstine provozaju po okolnim naseljima da vide kakvim bob stazama i ledenim pistama djeca koja nisu iz centra Pala stizu do skole? Ili ih se to ne dotice? Bitno je da se slavi i da se slika.

Pa kao za vrijeme rata, marva gine a vlastodrsci slavu slave, sta ste ocekivaki da nekog interesuje kakve su ceste? Nista se nije promjenilo samo smo mi ostarili navike ostale iste a izbori se primakli…..

А школа Мокро? Она не постоји? Срамота